Ülkemizin pek çok farklı yerinde, depolar kullanılmaktadır. Bu kapsamda depolar 50 litre ile 100 ton arasında farklı farklı boyutlarda, istenilen renklerde üretilebilmektedir. Bunun yanında tonluk su deposu modelleri polietilen, polyester ve paslanmaz çelik kullanılarak üretilmektedir. Bu malzemeler depo üretimine uygun malzemelerdir. Ayrıca deponun içerisine depolanacak ürünler için de uygun malzemelerdir. Bu depolar, boyutuna göre uygun fiyatlıdır. Bu sebeple ülkemizin dört bir yanında, dört mevsim kullanılabiliyor. Bizlerde araştırdık ve bu depoların bazı kullanım alanlarını aşağıda listeledik.
-
Tarım alanları
Tarım alanlarında genellikle, polietilen ve toprak altına gömülen depolar kullanılmaktadır. Bu tarz alanlarda sulama yapmak veya yağmur hasadı yapmak için, gübre ve pestisit depolamak için, kullanılan tarım araçlarının çalıştırılabilmesi için yakıt depolaması için depolar kullanılmaktadır. Nitekim bu tarz alanlar yerleşim yerlerine uzak alanlar olduğu için insanlar pek çok farklı ihtiyacını depolayarak çözümlüyor.
-
Fabrikalar
Fabrikalarda da, pek çok farklı ürünün depolaması yapılıyor. Depolamasının yanında bazı ürünlerin üretilebilmesi için bu depoların kullanılması elzemdir. Bu kapsamda kimyevi ürünlerin üretimi ve depolaması için polyester depolar, gıda ve organik ürünlerin depolaması ve üretimi için ise polietilen veya paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depolar kullanılmaktadır.
-
Evler
Bazı evlerde depolar, yağmur hasadı için kullanılıyor. Bazı evlerde ise turşu kurmak için de kullanılmaktadır. Yağmur suyundan elde edilen su ise, temizlik, araba yıkama ve tuvalette kullanılmaktadır.
-
Gemiler
Transatlantik yük gemilerinde ise gemi seyri için yakıt, tayfa ihtiyaçları için de temiz, tatlı su depolaması yapılıyor. Böylece bu gemiler aylarca okyanuslarda yol alabiliyor.
-
Karavan ve yatlar
Karavan ve yatlarda da temiz su ve kirli su depolaması için polietilen depolar kullanılmaktadır. Bu tarz araçlarda, depo için ayrılan alan dar olduğu için, bu tarz alanlarda genellikle yatay tasarımlı depolar kullanılmaktadır. Bu depolar dar alanlara bile çok iyi bir şekilde sığabiliyor.
-
Kamp alanları
Ülkemizin pek çok farklı yerinde kamp alanları bulunuyor. Bu tarz alanlarda su ve kanalizasyon olmadığı için, depolar foseptik depolamak ve temiz su depolamak için kullanılmaktadır. Genellikle bu tarz alanlarda polietilen depolar kullanılmaktadır.
Foseptik Depolamak İçin Hangi Depolar Uygundur?
Ülkemizin bazı bölgelerinde, özellikle yerleşim yerlerine uzak kalan bölgelere kanalizasyon hizmeti götürülemiyor. Bu sebeple 3 tonluk su deposu modelleri foseptik depolamak için kullanılabiliyor. Bu tür amaçlar için, yer altına gömülebilen dayanıklı tanklar kullanılmaktadır. Aslında foseptik depolamak için kullanılan tanklar, yer altına gömülen depolardır. Bu tür depolar yapısal mukavemete sahiptir ve uzun yıllar boyunca toprak altına kullanılabiliyor. Foseptik depolanan deponuzu temizlemenize gerek yoktur ancak deponuz dolduğunda boşaltmanız gerekmektedir.
Toprak altına gömülen depolar, dışarıdan kötü görünmez ve çevredeki yaşam ortamına uyum sağlar. Kapağı bulunur ve foseptik gibi pis görünen ve kokan bir içeriğin depolanması için uygundur. Nitekim dışarıya kötü koku salmaz ve kötü görüntü olmaz. Toprak altına gömülen depolar polietilen veya polyester kullanılarak üretilmektedir. Foseptik depolaması için her iki depo türü de kullanılabiliyor. Her iki malzeme de yüksek korozyon direncine sahiptir. Kolayca temizlenebilir veya vidanjör yardımıyla boşaltabilirsiniz.
Peynir Altı Suyu Depolamak İçin Hangi Depolar Uygundur?
Ülkemizde süt ve süt ürünleri çok fazla sevilmektedir. Bu sebeple peynir üretimi de oldukça yaygındır. Ancak peynir üretilirken, peynir üretiminden artan peynir altı suyu kalıyor. Bu su polietilen kullanılarak üretilen 10 tonluk su deposu gibi depoların içerisinde depolanıyor ve kullanılıyor. Peynir altı suyu protein tozu yapımı gibi pek çok farklı ürünün yapımında kullanılıyor. Bazen bu su direkt olarak satılabiliyor bile. Bu sebeple bu değerli suyun depolaması için genellikle polietilen depolar kullanılmaktadır.
Polietilen depolar boş iken hafif oluyor. Bu sebeple bu depolar fabrikalarda üretilen bu ürünlerin taşınması için de kullanılıyor. Bunun yanında bu depolar oldukça uygun fiyatlıdır. Uygun fiyatı sayesinde yalnızca fabrikalarda değil, evlerde de kullanılıyor. Evlerde genellikle yağmur hasadı için kullanılsa da, farklı amaçlar için de kullanılmaktadır. Bu depoları çevremizde pek çok farklı yerde görebiliyoruz. Çünkü bu depolar dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Gıda temasına uygun olduğu için de peynir altı suyu depolaması için uygun depolardır. Sizlerde bu depolardan bir tanesini hemen satın alabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.