Plastikler, organik ürünlerden elde edilirler. Plastik üretiminde kullanılan selüloz, kömür, doğal gaz, tuz ve tabii ki ham petrol gibi maddeler doğal ürünlerdir. Plastik depolar, sıvı depolama ihtiyacını gidermek amacıyla, doğal malzemelerden üretilen plastik ile üretilmektedir. Bu doğrultuda plastik depolarda geri dönüşüme oldukça uygundur.
Plastik depolarda, genel olarak su depolanmaktadır. Plastik su deposu yeri geldiğinde çok kırsal alanlara su götürülememesinden kaynaklanan su depolama ihtiyacına çözüm sağlamaktadır. Yeri geldiğinde ise kurumsal markaların yağmur sularını depolamak istemelerinden kaynaklanmaktadır. Su depolanan depoların ise içeriye ışık almadığından emin olmalısınız. Işık yalıtımı sağlayan depolar, ışık temasıyla oluşabilecek bakterilerin önüne geçerler.
Plastik Depolarınızda Kimyasal Depolarken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Plastik depolarda su depolamanın yanı sıra plastik depolarda kimyasal madde depolanır mı gibi sorular gelmektedir. Bu soruya hem evet hem de hayır olarak kısa cevap verebiliriz. Bu doğrultuda depolamak istediğiniz kimyasalın plastik ile tepkimeye girmediğinden emin olmalısınız.
Depolamak istediğiniz maddeyi tanımalı ve ona göre bir depolama sistemi kurmalısınız. Bu hususta depoyu koyduğunuz mekan bile önemlidir. Fakat bununla da kalmayıp tehlike arz eden kimyasallara ekstra önlem almakta fayda olacaktır.
Aslında plastik depolar ısı yaymayan kimyasallara karşı oldukça mukavemet gösterir ve çoğu kimyasal madde ile tepkimeye girmez. Depolamak istediğiniz kimyasal maddenin plastik ile tepkimeye girip girmediğini araştırmanızı öneririz.
Bir diğer konu ise kapak konumudur. Kimyasal depolayacaksanız bu deponun kapağının yukarıda olmasına özen göstermelisiniz. Deponun kapağı yukarıda değil de deponun yanında olursa, kapağı iyi kapatılmazsa kimyasal madde depodan akabilir. Kimyasal maddenin zayii olması bir kenara, depo eğer farklı kimyasallarında bulunduğu bir mekanda ise farklı bir kimyasalla tepkimeye girip patlamaya yol açabilir. Bu durum büyük can ve mal kaybına sebep olabilir. Bunun örneklerine tarihte görülmüş fabrika yangınlarında şahit olmaktayız.
Bir diğer konu ise bölünmüş depolarda kimyasal saklama konusudur. Bu durum kimyasaldan kimyasala değişse de %1 ihtimali düşünüp daha güvenli olmasına karşı önermiyoruz. Bölünmüş depolarda kimyasal madde saklayanlar var mı evet var.
Su ile temas edince alev alan, ısınan veya gaz salan kimyasalları plastik depolarda depolamayı önermiyoruz. Bildiğiniz üzere plastikler yüksek ısılara karşı dayanıksızdır. Bu tarz kimyasal maddeleri plastik depolarda depolamak istiyorsanız. Deponuzu açık alanda bırakmamanızı ve kapaklarını kapattığınızdan emin olmalısınız. Aksi takdirte kimyasal bir yangın başlatabilirsiniz. Bu tarz kimyasallara başka bir örnek verecek olursak, kendiliğinden ısınan kimyasal madde veya kimyasal karışımlardır.
Kimyasal Depolanan Plastik Depolara Karşı Personellerin Sorumlulukları Nelerdir?
Tehlikeli olsun veya olmasın kimyasal madde depolanan depoların kimyasal envanteri çıkarılmalıdır. Kimyasal envanter çıkarılması, birbiriyle tepkimeye girebilecek kimyasalların ayrı yerlerde depolanmasını kolaylaştırır.
Bir diğer önemli konu ise içerisinde kimyasal olan depoların üzerine etiket yapıştırılmasıdır. İçerisindeki kimyasal maddeye göre birçok etiket yapıştırılabilir. Yapıştırılan etiketler Türkçe ve herkes tarafından anlaşılabilir olmalıdır. Personellerin bu etiketlere harfiyen uyması durumunda hiç bir kimyasal kaza yaşanmayacaktır.
Son olarak ise personellere kimyasallar ile gerekli bilgilendirmenin yapılmasıdır. Personel deponun kapağının kapandığından emin olmalı, ve kimyasalı depodan çıkarma veya depoya doldurma esnasında yapması gereken eylemlerin eğitimini almış olması gerekmektedir. Personeller kimyasal dolu depoların yanına ateşle yaklaşmamalıdır. Sigara kullanan personeller, içerisinde kimyasal dolu olan depoların yanında sigara içmemeleri konusunda uyarılmalıdır.
Bir başka depo modeli ise polyester su deposudur. Polyester su deposu, belirli bir kalıba bağlı kalmadan üretilebilirler. Pek çok ihtiyaca cevap verebilen bu depoları çok seveceğinizi düşünüyoruz. Kimyasal madde depolarken dikkat etmeniz gerekenleri anladığımıza göre, güvenli günler diliyoruz.