Son zamanlarda, etrafımızda pek çok farklı depo görüyoruz. Bu depolar hemen hemen her alanda kullanılmaktadır. Ancak son zamanlarda tonluk su deposu modelleri tarım alanlarında çok fazla kullanılmaya başlandı. Son yıllarda birçok tarım alanında polietilen depolar kullanılmaktadır. Polietilen malzeme olarak oldukça dayanıklıdır ve doğrudan güneş ışığına ve pek çok farklı etkene karşı dayanıklıdır. Bu sebeple uzun yıllar boyunca kullanılabiliyor. Bu depoların tarım alanlarında sağladığı pek çok farklı avantaj bulunuyor. Bu avantajlardan bazıları ise aşağıdaki gibidir.
-
Yağmur suyu hasadı
Bir depo kullanarak kuyulardan su çekebilir ve depolayabilirsiniz. Bunun yanında yağmur hasadı da yapabilirsiniz. Bu sistemleri kurmak oldukça kolaydır. Bir depo satın alıp, çatıdan gelen oluğun altına yerleştirmeniz yeterli olacaktır. Yağmur yağdıkça deponuza su dolacaktır. Bununla birlikte bedava su kaynağınız olacak, bu sayede sulama maliyetleriniz düşecektir.
-
Kimyasalların depolaması
Tarım arazilerinde sudan sonra en büyük masraf pestisit ve gübre masrafıdır. Bu kapsamda insanlar bu tarz ürünleri toptan bir şekilde alıp depoluyor. Depolanması için de polyester veya polietilen depolar kullanılabiliyor. Ayrıca polietilen tank yerine büyük bir polyester tank modelleri de büyük tarım alanları için kullanılabilir. Ayrıca ihtiyaç halinde taşınabilir, bu nedenle çok yönlülüğü de bir avantajdır.
-
Sulama için kullanım
Bazı alanlarda büyük tarlaları sulamak için otomatik sulama sistemleri kullanılıyor. Depoların hepsinde tahliye vanası bulunmaktadır. Bu vanayı tarlaları sulamak için otomatik sulama sistemlerine bağlayabilirsiniz. Özellikle dayanıklı bir depo seçerseniz, uzun yıllar boyunca kullanabilirsiniz. Damla sulama sistemlerine de bu depolar bağlanabiliyor.
-
Yakıt depolama
Tarım arazilerinde yakıt depolaması da çok fazla yapılmaktadır. Bu kapsamda genellikle toprak altına gömülen depolar kullanılıyor. Ancak bazen bazı yerlerde polyester depolar da kullanılmaktadır.
Depolarda Bulunan Tahliye Vanaları Ne İşe Yarar?
Ülkemizin pek çok farklı yerinde kullanılan depoların hepsinde tahliye vanası bulunmaktadır. Bu vana sayesinde 3 tonluk su deposu içerisine depolanan ürün tahliye edilebiliyor. Bu sayede depolar, pek çok farklı farklı fabrikada üretilen sıvı formdaki ürünlerin üretimi için kullanılabiliyor. Bazı ürünler sıvı yani akışkan formda olurken, bazı ürünler yarı akışkan formda oluyor. Bu tarz yarı akışkan olan ürünlerin depolanması için genellikle silo tarzı depolar kullanılmaktadır. Bu tarz depoların kullanılmasının asıl sebebi ise deponun tasarımıdır. Deponun tasarımı ters şemsiye şeklindedir ve en altında tahliye vanası bulunuyor. Böylece depolanan ürün çok daha kolay bir biçimde tahliye edilebiliyor.
Depoların tahliye vanası oldukça kullanışlıdır. Nitekim bazı tarım arazilerinde, bazı depolar sulama yapmak için kullanılıyor. Bu depoların tahliye vanasına sulama sistemi bağlanıyor. Bu sayede deponun içerisinden sulama yapılabiliyor. Bazı alanlarda damla sulama yapılırken, bazı alanlarda spray sulama yapılmaktadır. Bu kapsamda depoların tahliye vanası pek çok farklı ihtiyaç için kullanılabiliyor. Hatta bazı yerlerde depolardaki suyu evde kullanmak için depo ev tesisatına bağlanıyor. Bu bağlantının yapılabilmesi için yine tahliye vanası kullanmak gerekiyor. Yani depolarda bulunan tahliye vanası oldukça önemlidir.
Meyve Suyu Depolamak İçin Hangi Depolar Kullanılabilir?
Meyve suyu gibi büyük miktarlarda gıdanın üretildiği fabrikalarda, depolar oldukça önemlidir. Özellikle meyve suyu gibi sıvı formdaki gıdaların depolanması için gıda temasına uygun depoların seçilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, kullanılacak tankın seçilmesi önemli süreçlerden biridir. Bu kapsamda ister 10 tonluk su deposu modelleri isterseniz daha büyük depolar kullanın, ancak deponun polietilen veya paslanmaz çelik gibi gıda temasına uygun malzemelerden üretilmiş olması gerekmektedir. Nitekim bu koşulu karşılayan bir malzeme polietilendir. Polietilenden üretilen tanklar hafiftir, kullanımı kolaydır ve asit ve alkalilere karşı dayanıklıdır. Ayrıca, gıda ile temas edebilen malzemeler olarak uluslararası standartları karşılarlar, bu nedenle meyve suyu gibi sıvı gıdaların depolanması için uygundur.
Bu depolar istenilen herhangi bir renkte üretilebiliyor. Bu sebeple dışarıda veya içeride kullanabilirsiniz. Bunun yanında bu depolar 50 litreden başlayarak 25 tona kadar farklı farklı ebatlarda üretilmektedir. Polietilen tanklar meyve suyunu depolamak için iyi bir seçimdir. Çünkü bu depolar uygun fiyatlı, dayanıklı ve kolay temizlenebilen depolardır. Aslında, birçok içecek üreticisi ve gıda fabrikası tarafından bu tür tanklar kullanılmaktadır. Bu özellikleri sayesinde bu depolar hemen hemen her fabrikada kullanılmaktadır. Çünkü bu depolar oldukça uygun fiyatlıdır. Sizlerde bu depolardan bir tanesini hemen satın alabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.