Su Deposu Bakımında Sık Yapılan Hatalardan Kaçınmanın Yolları

Günümüzde depolar, pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Ancak depoların bakımı da önemlidir. Depolar için en iyi bakım temizliktir. Nitekim 10 tonluk su deposu içerisinde depolanan içeriğe göre temizlik yapmak oldukça önemlidir. Temizlenmeyen depolar çok uzun süre kullanılması sağlığa zararlı olabilir. Temizlikte sık yapılan hatalardan biri de temizleyici seçimidir. Örneğin su, zeytinyağı, turşu gibi gıda depolanan polietilen tanklarda güçlü kimyasal deterjanlar kullanılırsa, yüzey çizilebilir veya kalıntı bırakabilir. Görünüşte belli olmasa bile, depoladığınız gıdanın lezzetini, kalitesini etkileyebilir.

Öte yandan endüstriyel kimyasalların depolanmasında, kimyasal temizleyiciler yeterli olmayacaktır. Sadece hafif bir deterjan kullanmak veya suyla silmek bile geride bazı maddeler bırakabilir ve deponunu bir sonraki kullanımında reaksiyon riskini artırabilir. Bu kapsamda depoladığınız içeriğe uygun temizleyici seçmelisiniz. Sıklıkla göz ardı edilen bir diğer husus ise temizleyicilerin tank malzemesi üzerindeki etkisidir. Özellikle polietilen gibi yumuşak malzemelerde kuvvetli çözücülerin tekrar tekrar kullanılması, yüzeyin çizilmesine, hatta çatlaklara neden olabilir. Tankın kendisi ucuz ve kurulumu kolay olsa da, kullanımı sırasında biraz özen gösterilmesi gerekiyor.

Temizlik sonrası yeteri kadar durulama yapılmaması da, depolanan yeni içeriğe zarar verebilir. Temizlikten kalan görünmeyen kalıntılar, depoladığınız bir sonraki ürün veya içerik ile reaksiyona girebilir veya koku yayılmasına neden olabilir. Özellikle içine içme suyu veya yiyecek koymayı planlıyorsanız bu durum daha da önem kazanıyor. Depo temizliği ile sadece deponuzdaki kirler temizlemeklenmekle kalmaz, aynı zamanda tank malzemesini korur ve depolanacak içeriklerin de kalitesini korur. Temizlik, hayatımızın her anında olması gerekmektedir. Bu sebeple dikkat etmeliyiz.

Su Depoları Nasıl Temizlenmelidir?

Depo temizliği sadece görünen kirleri temizlemekten ibaret değildir. Tankın kullanım amacına ve içine konulan içeriğe göre temizlenmesi gerekmektedir. Bu sayede kullandığınız su deposu modelini daha uzun yıllar boyunca kullanabilirsiniz. Örneğin, evinizde polietilen bir tankta su veya yiyecek depoladıysaız, güçlü temizlik maddeleri kullanmak tankınıza zarar verebilir. Polietilen depolar hafif, seri bir şekilde üretilebilen ve ucuz olması nedeniyle yaygın olarak kullanılır. Ancak bu depoların içerisinde hemen hemen her şey depolanmamalıdır. Bu nedenle gıda depolanan depolar için gıda hijyen standartlarına uygun bir deterjan seçmek çok önemlidir. İçerisinde çok fazla koku ve yüzey aktif madde bulunan deterjanların kullanmaya devam ederseniz, bu kokular ve içerikler deponuzda kalabilir ve bir sonraki depolanacak içeriğin kalitesini etkileyebilir.

Öte yandan, eğer depoladığınız kimyasal ürünler veya deterjanlar varsa, bunların özelliklerine uygun bir temizleyici kullanmanız gerekecektir. Bu aşamada tazyikli su kullanabilirsiniz. Doğru deterjanı seçmenin yanı sıra, deponun üretildiği malzemeye verebileceği zararı da göz önünde bulundurmalısınız. Bunun yanında deponun yüzeyinde ufak çizikler oluşması durumunda kir ve bakteriler içeri girebilir ve yıkamayla bile çıkarılması zorlaşabilir.

Temizlikten sonra durulama da önemlidir. Her ne kadar temizliğinizi iyi yaptığınızı düşünseniz bile, tankta deterjan kalıntısı kalırsa bir sonraki kullanımınızı etkileyebilir. Özellikle içme suyu veya gıda için kullanılan depoların düzgün bir şekilde durulanmaması önemlidir. Sizlerde bu adımları ve uyarılarımızı dikkate alarak, deponuzun temizliğini yapabilirsiniz. Unutmayın ki deponuzun temizliği, gıda ve kimyevi ürünlerin üretiminde oldukça önemlidir.

Gıda Üretimi İçin Kullanılan Depolar Hangileridir?

Ülkemizin pek çok farklı yerinde, pek çok farklı gıda üretilmektedir. Gıda fabrikalarında, bu ürünlerin üretimi için pek çok farklı tonluk su depoları kullanıldığını görebiliriz. Çünkü bu depolar oldukça dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Ayrıca bu depolar, üretim için gereklidir çünkü üretim için gereken akışkan veya yarı akışkan içeriklerin depolanması için bu depolar kullanılıyor. Bu fabrikalarda ise genellikle yatay tasarımlı depolar kullanılıyor. Çünkü depolar üretim bantlarına çok iyi bir şekilde oturuyor. 

Depolar polietilen, polyester ve paslanmaz çelik kullanılarak üretiliyor. Bu kapsamda polietilen ve paslanmaz çelik gıda temasına en uygun malzemelerdir. Polyester depolar ise kimyevi ürünlerin depolanması için kullanılıyor. Bu kapsamda sizlerde gıda üretimi yapıyorsanız polietilen ve paslanmaz çelik depolar kullanmalısınız. Çünkü polietilenin uluslararası alanda kabul görmüş gıda temasına uygunluğu bulunurken, paslanmaz çelik zaten steril bir malzemedir. Hatta ısı dayanımı da en yüksek olan depo, paslanmaz çelik depolardır. Bu depoların ısı dayanımı da 80 derecedir. Sıcak içerikleri bu depolarda depolayabilirsiniz. Sizlerde ihtiyaçlarınıza uygun bir depo seçip hemen satın alabilirsiniz.

Paylaş

İletişim Formu
Aşağıdaki formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Loading...