Ülkemizin köylerinde çok fazla depo kullanılmaya başlandı. Çünkü çoğu köyde belediye su sağlasa bile insanlar suya para ödemek istemiyor. Hal böyle olunca birçok köyde 15 tonluk su deposu modelleri kullanılıyor. Ancak bazı insanlar depolarını saklamak veya dekoratif bir ürün haline getirmek isteyebiliyor. Eğer deponuzu gizlemek istiyorsanız, toprak altına gömülen depoları tercih edebilirsiniz. Deponuz toprak altına gömüldükten sonra yalnızca deponun kapağı görünüyor.
Eğer deponuzu daha dekoratif hale getirmek istiyorsanız, deponuzu boyayabilirsiniz ancak kullandığınız boyalara dikkat etmenizi öneriyoruz. Çünkü kalem gibi cisimler ile deponuzu çizebilir veya delebilirsiniz. Sprey boyaların kullanılması daha iyi olacaktır. Bununla birlikte deponuzun dibine yasemin gibi sarmaşık bitkiler dikebilirsiniz. Hem baharda çiçek açabilir hemde deponuzu zamanla kaplayacak ve görünmemesini sağlayacaktır. Bu tarz fikirler ile deponuzu çok kolay bir şekilde gizleyebilir ve bahçenizi dekore edebilirsiniz.
Toprak Altı Depoların Bazı Özellikleri
Bir tankın nereye kurulacağına karar verirken, yer üstü veya yer altı olması kullanım alanınıza ve ihtiyaçlarınıza bağlı olarak değişecektir. Özellikle yeraltı tankları birkaç nedenden dolayı oldukça kullanışlıdır. Öncelikle bir su deposu modelinin yer altına gömülmesi için tankın kendisinin sağlam bir şekilde üretilmesi gerekiyor. Toprak basıncına, yer altı nemine ve sıcaklık değişimlerine dayanacak şekilde, tipik yer üstü tanklarından daha kalın malzemelerden üretilirler.
Depo yer altına dikkatli bir şekilde gömülmektedir. Bu kapsamda depo için depo boyutlarında bir çukur kazılır. Ardından zemin betonu dökülür ve kuruyunca depo dikkatlice yerleştirilir. Deponun uzak bölümlerine normal toprak konulur, yakın bölümlerine ise ince kum dökülür. Böylece deponuz gömülmüş olur. Ancak gömülme işleminden önce deponun tahliye vanasından dışarıda bir hortum uzatılır ki, depoladığınız içerikleri buradan tahliye edebilin diye. Toprakla çevrili olmak aynı zamanda depoya doğal bir yalıtım da sağlıyor. Bu sayede depoladığınız su gibi içerikler, yaz veya kış belirli bir sıcaklıkta kalabiliyor.
Güvenlik açısından da toprak altına gömülen tankların avantajları bulunmaktadır. Yakıt ve yanıcı sıvıların yangın riski bulunuyor. Bu riski azaltmak için de bu depolar kullanılıyor. Bu tarz depoların yanında bir de yangın tüpü bulundurmanız daha güvenli olacaktır. Bu depoların içerisinde foseptik gibi pis kokan ve pis görünen içeriklerde depolanabiliyor. Çünkü bu depo toprak altına gömüldüğü için, dışarıdan depolanan içerik görülmüyor. Kapağı kapatıldığında da etrafa koku yaymaz.
Toprak altına gömülen bu depolar pek çok farklı ihtiyaç için kullanılabiliyor. Bu ihtiyaçlardan birisi de yakıt depolama ve foseptik depolamadır. Bunun yanında köylerde ve tarım arazilerinde de bu depolar çok fazla kullanılıyor. Çünkü bu depoların içerisinde insanlar gübre, tarım ilacı ve tarla sulamak için su depoluyorlar. Özellikle foseptik depolaması köylerde ve kamp alanlarında çok fazla yapılıyor.
Su Deposu Boyutları Neden Önemli?
Depo seçerken sadece deponun malzemesi ve kurulum yeri değil, aynı zamanda deponun boyutu da da dikkate alınması gereken önemli bir faktördür. Deponun boyutunun düzgün seçilmemesi durumunda kullandığınız alanda pek çok farklı aksaklık meydana gelebilir. Bu kapsamda tonluk su deposu modelleri polietilen, polyester ve paslanmaz çelik kullanılarak üretilmektedir. Bu kapsamda polietilen kullanılarak üretilen depolar 50 litreden 25 tona kadar geniş bir kapasite aralığında üretilmektedir. Çünkü monoblok olarak üretilebilmektedir. Monoblok üretimde depolar tek parça halinde üretilmektedir. Bu depolar hafif ve dayanıklı olup, fabrikalarda ve evlerimizde çok fazla kullanılıyor.
Polyester ve paslanmaz çelik kullanılarak üretilen tanklar ise daha büyük ebatlarda üretilebiliyor. 400 litreden 100 tona kadar polyester tank, 500 litreden 100 tona kadar paslanmaz çelik tank imalatı yapılabiliyor. Bu depolar devasa boyutlara ulaşabildiği için bazı fabrikaların kapısından geçmiyor. Bu sefer de bu depolar fabrikanın içerisinde üretiliyor. Bu avantaja yerinde montaj avantajı diyoruz. Her deponun boyut çeşitliliği göz önünde bulundurularak bir seçim yapılması gerekmektedir. Örneğin, bir evin çatısına monte ediyorsanız, hafif ve kullanımı kolay olduğu için polietilen depolar kullanışlıdır, ancak uzun süre boyunca büyük miktarda gıda veya kimyevi bir ürün depolamanız gerekiyorsa, polyester veya paslanmaz çelik avantajlıdır.
Deponuzun boyutunu seçerken ilk olarak depolayacağınız içeriği ve sonra da ne kadar depolayacağınızı belirlemelisiniz. Doğru depo boyutunu seçerseniz bazı durumlarda tasarrufta yapabilirsiniz. Bir deponun en önemli şey görünüşü değil, içinde ne kadar su veya içerik depolanabildiğidir. Bu anlamda her amaç için bir depo seçilebiliyor. Bu kapsamda depolar farklı farklı renklerde ve tasarımlarda üretilebiliyor. Sizlerde ihtiyacınız olan depoyu seçip hemen satın alabilirsiniz.