Silo tasarımlı depolar, ülkemizin pek çok farklı yerinde kullanılmaktadır. Ancak en çok tarım arazileri ve köylerde kullanılıyor. Bu depoların 1 tonluk su deposu gibi modelleri var iken, 25 tonluk büyük hacimli modelleri de bulunuyor. Depo seçerken şekil ve depo yapısındaki farklılıklar çoğu zaman göz ardı edilir, ancak amaca ve içeriğe uygun şeklin seçilmesi gerekmektedir. Silo depoların en ayırt edici özelliği ters şemsiyeye benzeyen şeklidir. Bu şekil, deponun tabanına doğal bir eğim vererek, içindekilerin merkezinde bulunan tahliye vanasına toplanmasını kolaylaştırır.
Tahliye vanası tankın alt kısmında yer alıyor. Bu sayede akışkan ve yarı akışkan içeriklerin etkin bir şekilde tahliye edilmesini sağlanabiliyor. Hatta bu deponun içindekilerin %98'ine kadarını tahliye edebilirsiniz. Bu sayede deponuzun dibindeki kalıntının en aza indirilmesi, temizlik kolaylığı ve israfın azaltılması açısından büyük bir avantajdır. Ayrıca bu depolar kapaklı ve kapaksız olmak üzere iki tipte üretilebiliyor. Seçim, deponun içerisinde ne depolayacağınıza ve ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Örneğin dışarıdaki hava ile teması kesmek istiyorsanız, kapaklı bir model uygun olacaktır.
Bu tankın içerisinde çeşitli içerikler depolanabilir. Örneğin, sıvı sabun ve deterjan gibi kimyasal ürünlerden, hasat edilmiş tahıllar ve fasulye gibi gıdalara ve hatta endüstriyel sıvı malzemelere kadar çok çeşitli alanlarda yaygın olarak kullanılıyor. Depo seçerken yapısal sağlamlığa ve dayanıklılığa da bakmalısınız. Silindirik gövde ve eğimli taban yapısı, depolanan içerikleri yer çekimine karşı etkili bir şekilde yönlendirerek nerdeyse depolanan içeriğin tamamını tahliye etmeye yarıyor. Tüm bu özellikler sonucunda bir silo tankı kullanmak oldukça avantajlıdır diyebiliriz. Sizlerde ihtiyacınız olan bir depoyu satın alabilir ve hemen kullanabilirsiniz.
Tarla Sulamak İçin Kullanılan Depolar Hangileridir?
Depolar köylerde ve tarım arazilerinde çok fazla kullanılmaktadır. Nitekim bu tarz alanlarda en çok kullanılan içerik sudur. Bu sebeple çok fazla su deposu kullanılıyor. Özellikle tarlaların sulanmasında sadece suyun depolanması değil, ihtiyaç duyulduğunda ihtiyaç duyulan miktarda suyun temin edilebilmesi de önemlidir. Aslında tarla sulamada kullanılan depoların en önemli özelliği büyük ve ucuz olmalarıdır. Bunun nedeni, tarlaların büyük olması ve çok miktarda su gerektirmesi ve köylülerin genellikle uygun fiyatlı ürünler tercih etmesidir diyebiliriz.
Köylerde ve tarlaların sulanmasında en yaygın tercih polietilen kullanılarak üretilen depolardır. Bu malzeme hafiftir ve kurulumu kolaydır, aynı zamanda hava koşullarına ve korozyona karşı oldukça dayanıklıdır. Özellikle 50 litreden 25 tona kadar üretilebiliyor. Ayrıca monoblok şekilde üretildiğinden herhangi bir birleşim yeri olmadığından su sızdırma riski çok azdır ve uzun yıllar güvenle kullanılabilir. Biraz daha büyük depolar isteyen insanlar ise polyester veya paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depoları tercih ediyorlar. Çünkü polyester kullanılarak üretilen tanklar 400 litreden 100 tona kadar farklı ebatlarda üretilebilmekte. Özellikle ultraviyole ışınlara ve dışarıdaki etkenlere karşı dayanıklılığı nedeniyle dışarıda kullanımlar için uygundur.
Paslanmaz Çelik Depoların Bazı Özellikleri
Günümüzde pek çok farklı yerde paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depoları görebiliyoruz. Paslanmaz çelik kullanılarak üretilen tonluk su deposu modelleri öncelikle gıda ve içme suyu amaçlı su temininde tercih edilse de sulama amaçlı da kullanılabilir. Son derece dayanıklı, uzun ömürlü ve temizlenmesi kolaydır. Bu sebeple gıda, kimyasal ve ilaç gibi ürünlerin üretilmesinde de çok fazla kullanılmaktadır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise tankın şeklidir. Kurulum yapılacak alanın durumuna göre yatay, dikey gibi depolar kullanılabilir. Sizlerde ihtiyacınız olan depoyu seçip hemen satın alabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.