Su Depolarının Uygulama Alanları Nelerdir?

Son zamanlarda depoları birçok farklı yerde görüyoruz. Hepsinin ortak ilk özelliği, tankların tüm alanlarda oldukça dayanıklı olmasıdır. Bu kapsamda su deposu modelleri polietilen, polyester ve paslanmaz çelik kullanılarak üretilmektedir. Depoların kendine özgü özellikleri olduğu gibi, farklı farklı özellikleri de bulunmaktadır. Depoların bir diğer önemli özelliği ise kullanıcının tercihine göre her renkte üretilebilmesidir. Renk seçimi, depolanan ürünün UV ışınlarından koruma ve ürünlerin daha iyi kategorize edilebilmesi gibi faydaları bulunmaktadır. Bu şekilde, depolara pek çok farklı alanda kullanılacak şekil, kapasite ve renkte üretilmektedir. Bu depolar pek çok farklı yerde kullanılmaktadır, kullanılan bazı alanlar ise aşağıdaki gibidir.

  • Fabrikalarda kullanım

Gıda üretimi yapılan fabrikalarda, hammaddeleri ve yarı mamulleri depolamak ve taşımak için kullanılır. Kimyasal ürünlerin üretiminin yapıldığı fabrikalarda, sıvı hammaddelerin ve ara ürünlerin depolanması için de kullanılıyor. Özellikle kimyasallara karşı dirence sahip polyester tanklar ve paslanmaz çelik tanklar kimyasalların depolanması için kullanılırken, gıda depolaması için polietilen ve paslanmaz çelik depolar tercih ediliyor.

  • Evlerde kullanım

Son zamanlarda, yağmur suyu toplama için evlerde depolar kullanılmaktadır. Çatıdan akan yağmur suyu polietilen bir tankta toplanır ve bahçeleri sulamak ve evi temizlemek için su kaynağı olarak kullanılır. Dayanıklılık ve uygun fiyatlı olduğu için bu depolar tercih ediliyor.

  • Tarımda kullanım

Tarım arazilerinde, yağmur suyu hasadı yapmak için, seraların sulanması ve ilaçlanması için bu depolar kullanılıyor. Polietilen tanklar sadece sulama için su tankı olarak değil, aynı zamanda pestisit ve gübre depolamak için de kullanılır. 

  • Köylerde kullanım

Su ve kanalizasyon altyapısının bulunmadığı alanlarda, toprak altına gömülü tanklar foseptik depolamak için kullanılıyor. Bu depolar uzun süreler yer altına yerleştirildiğinden, yapısal dayanıklılık ve korozyon direnci son derece önemlidir. Nitekim bu depolarda oldukça sağlam ve uzun ömürlü olarak üretilmektedir. 

Su Deposu Tasarımları ve Özellikleri Nelerdir?

Depolar çeşitli alanlarda kullanılır, ancak tasarımlarına ve özelliklerine baktığımızda, yalnızca işlevsel değil, aynı zamanda pek çok farklı avantajları olduğunu da görürüz. Her şeyden önce, tüm tanklar son derece dayanıklı olmalıdır. Bu kapsamda 3 tonluk su deposu modelleri oldukça dayanıklıdır. Bu depolar istediğiniz herhangi bir renkte üretilebiliyor. Farklı renkte üretilmesinin sebebi ise depolanan ürünlerin daha kolay kategorize edilmesidir. Bu sayede depolar hemen hemen her alanda kullanılabilr, çok yönlüdür. Tasarım açısından, dört adet depo şekli vardır. Her biri farklı durumlarda kullanılır, bu nedenle bunları aşağıda kısaca sizler için özetleyeceğiz.

  • Dikey tank 

Dikey tasarıma sahip depolar genellikle evlerde ve fabrikalarda kullanılır. Yer olarak çok fazla yer kaplamaz ancak yüksek depolardır. Ayrıca çok çeşitli küçük boyutlarda mevcuttur, bu nedenle dar alanlarda kullanılabilir. Yağmur hasadı yapmak için çok fazla kullanılan depolardır.

  • Yatay depolar

Yatay tasarımlı depolar genellikle fabrikalarda, karavanlarda, yatlarda ve gemilerde kullanılır. Fabrikalarda üretilen ürünlerin bir yerden farklı bir yere taşınması için kullanılmaktadır. Bu kapsamda yere çok iyi bir şekilde oturur ve nakliye sırasında sallanmaya ve devrilmeye karşı dayanıklıdır.

  • Silo tankı

Tarım alanlarında kullanılan bu depoların içerisinde mısır, nohut, buğday ve fasulye gibi mahsuller depolamaktadır. Ters şemsiye şeklinde olan bu depoların içerisinde deterjan gibi yarı akışkan sıvılar da depolanmaktadır. Böylece bu sıvılar kolayca tahliye edilebilir.

  • Yer altı tankı

Bazı depolar toprak altına gömülerek kullanılmaktadır. Bunun sebebi ise foseptik gibi pis görünen ve kokan içeriklerin görünmemesini sağlamak ve yakıt gibi yanıcı ürünlerin güvenli bir şekilde depolamaktır. Bu depolar uzun yıllar boyunca kullanılabilir. 

Sıcak Ürünler İçin Hangi Depolar Kullanılmalı?

Ülkemizin pek çok farklı yerinde, pek çok farklı depo kullanılmaktadır. Bazı fabrikalarda bazı ürünler sıcak bir şekilde üretilir ve bu şekilde depolanması gerekmektedir. Bu sebeple ısı dayanımı yüksek olan bir tonluk su deposu kullanmak gerekmektedir. Bu tarz ürünlerin depolaması için en uygun depolar, paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depolardır. Çünkü bu depoların ısı dayanımı 80 derecedir. Bu oran suyun kaynama noktası olan 100 dereceye oldukça yakındır. Ancak bu tarz sıcak bir ürünü depoladıktan sonra depoya dokunmamanız gerekmektedir. Çünkü böyle sıcak bir ürünün depolaması sonrası deponun kendisi de ısınacaktır. Sizlerde bu depolardan bir tanesine hemen sahip olabilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.

Paylaş

İletişim Formu
Aşağıdaki formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Loading...