Depolama ürünleri son zamanlarda, hemen hemen her yerde kullanılmaktadır. Bir plastik dikey depo kurulumu kolay bir iş gibi görünse de çoğu durumda tankın türüne, konumuna ve hazırlığına bağlıdır. Bu, mülk sahiplerinin tankları kendilerinin mi kuracaklarına yoksa sahada bir profesyonel mi arayacaklarına karar vermelerine yardımcı olabilir. Yer, tankın kendisi kadar önemlidir. Zemin, tank doldurulduğunda ağırlığını taşıyacak şekilde sağlam ve düz bir yüzey olmalıdır. Bu engebeli veya sallantılı zemin, bir süre sonra kesinlikle kayacak veya çatlayacak ve tankın dayanıklılığını ve dengesini etkileyecektir. Beton levhalar çoğunlukla ağır hizmet tipi veya endüstriyel tanklar için kullanışlı olacaktır ancak daha küçük boyutlu ve hafif tanklar bir çakıl tabakası veya sıkıştırılmış zeminle kolayca idare edilebilir.
Uygun saha hazırlığı, kurulum sürecini çok daha kolay hale getirecektir. Yer üstüne konumlandırılan tankların dayandığı zemin genellikle düzleştirilir ve altta bulunabilen keskin nesneler, kayalar ve inşaat artıklarından arındırılır. Bazı durumlarda, dayanıklı bir temel oluşturmak için kum veya çakıl tabanı döşenir. Yeraltı modellerinde olduğu gibi gömülecekse, çukur kazılmalı ve toprak basıncının tankın duvarlarını deforme etmesini önlemek için astarlanmalıdır. Çoğu tankın giriş ve çıkış için boru tesisatı için hortum ve vana gerekir. Bunların ne kadar kolay bağlanacağı tankın modelinin bir faktörüdür. Bazılarının önceden takılmış çıkışları ve girişleri vardır, bazılarının ise boru tesisatına uyum sağlamak için delme işlemi gerekir. Sızıntıyı önlemek için her bağlantı noktasında sıkı contalar gerekir.
Yerüstü ve Yeraltı Tankların Kurulumları
Yerüstü tanklar genellikle kazı gerektirmediği için kurulumu çok daha kolaydır. Bu tankların kurulumu genellikle saha hazırlandıktan sonra bir günde tamamlanabilir. Yeraltı tankları çok daha fazla ön çalışma ve kazı gerektirir, genellikle özel ekipman gerektirir ve tamamlanması daha uzun sürer. Yeraltı tanklarının alan ve estetik açısından avantajları daha büyük olsa da, ekstra adımlar kurulumu daha karmaşık hale getirir. Ayrıca bazı fabrikaların giriş bölümü küçük olduğu için büyük hacme sahip paslanmaz depo ve polyester malzemeden yapılan depoların yerinde kurulum özelliği bulunmaktadır. Bu sayede giriş bölümü küçük olan yerlere ve fabrikalara da istedikleri hacimde depolama ürünü kurulabilmektedir.
Erişim, çoğu insanın kurulum süreci sırasında unuttuğu ancak daha sonra zamanla kullanım açısından önemli olduğunu öğrendiği şeylerden biridir. Tankın temizlik, onarım veya incelemeler için iyi erişilebilir olduğundan emin olmak, ileride çok fazla çaba tasarrufu sağlayacaktır. Tankı borulara, vanalara ve iç kapağa erişebilecek kadar boşluk bırakarak kurmak, bakımını basitleştirebilir. Büyük hacimli depoların bazılarında merdiven bulunmaktadır. Böylece deponun kapak kısmına çok daha rahat bir şekilde ulaşılabiliyor. Deponun içerisine rahat bir şekilde depolanacak içerik doldurulabiliyor veya depo, kapak kısmından temizlenebiliyor.
Karmaşıklık açısından, küçük tanklar için basit kurulum araçlarından, delme veya sızdırmazlık gibi daha karmaşık sistemler veya daha büyük tanklar için gerekebilecek özel araçlara kadar değişecektir. Genel olarak konuşursak, kurulum süreleri tankın türüne ve boyutuna bağlı olarak birkaç saatten birkaç güne kadar değişebilir. Gerekli ön çalışmaların yapılmış olması süreci daha kolay ve çok daha hızlı hale getirecektir.
Su Tankınızın Ömrünü Nasıl Uzatırsınız?
Depolama ürünleri, ev veya ticari amaçlar için olsun, iyi bir yatırımdır. Bu depoları iyi durumda tutmak önemlidir. Kullanılan malzeme dayanıklılıkta büyük bir rol oynar. Popüler su deposu malzemeleri paslanmaz çelik, polietilen ve polyesterdir. Her birinin kendine göre avantajları vardır. Paslanmaz çelik korozyona karşı dayanıklıdır, bu nedenle çok uzun bir süre açık havada kullanılabilir. Hafif olmasına rağmen, polietilen tanklar, yosun oluşumundan kaynaklanan su tasarrufunda önemli bir faktör olan UV direncini korur. Dikkate alınan belirli ortama ve amaçlanan kullanıma karşılık gelen uygun tank malzemesinin seçilmesi, uzun bir hizmet ömrü için en iyi temeli oluşturur.
Bu, bir su depolama tankını sabit, düz bir zemine kurmak için çok önemlidir. Eşit değilse, çatlayabilir ve sızdırabilir veya tank yüzeyine aşırı stres uygulayacak şekilde kayabilir. Tank doğrudan güneş ışığına maruz kalıyorsa gölgelenmesi gerekir. Bu, sıcaklık dalgalanmasını azaltır ve dolayısıyla eğilmeyi ve genleşmeyi önler. Tankın periyodik temizliği tortu, yosun ve bakteri birikmesini önler. Temizlik süresi tankın nasıl ve nerede kullanıldığına bağlı olabilir. Genel bir kural olarak, temizlik her 6 ila 12 ayda bir yapılmalıdır. Biriken tortu ve kirleticiler tankın içini durulayarak ve boruları yıkayarak temizlenir. Erişilebilir tankların giriş noktaları, bu işlemin çok daha kolay ve hızlı olmasını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.
Özellikle büyük veya ağır tanklarda, güvenlik önem arz etmektedir. Yaralanmayı veya tanka zarar gelmesini önlemek için kaldırma ve taşıma doğru şekilde yapılmalıdır. Tank duvarda yüksekte olacaksa veya ona ulaşmak için merdiven kullanılması gerekecekse, onu sağlam bir platforma düzgün bir şekilde bağlamak çok önemlidir. Amatör insanlar için yardımcı olacak bir ortakla çalışmak, daha güvenli olacaktır.