Ülkemizin pek çok farklı yerinde, pek çok farklı amaç doğrultusunda depolar kullanılmaktadır. Kullanılan su deposu modelleri farklı farklı ebatlarda ve şekillerde olabiliyor. Bu kapsamda depolar 50 litre ile 100 ton arasında farklı farklı ebatlarda üretilebiliyor. Bununla birlikte dikey, yatay veya silo şeklinde üretilen depolarda bulunuyor. Depoların temizliği de oldukça önemli hale gelmiştir. Dolayısıyla insanlar deponun içerisini ve dışını iyice temizlemek istiyor. Özellikle gıda üretimi yapılan fabrikalarda temizlik çok daha önemlidir.
Depoların temizliği çok kolay bir şekilde yapılabiliyor. Bu kapsamda tazyikli su, fırça ve bir temizleyici kullanılabilir. Öncelikle deponun içerisinde her ne depolanıyorsa boşaltılması gerekir. Bu kapsamda depolanan sıvı ürünler için tahliye vanasını kullanabilirsiniz. Katı veya yarı akışkan ürünleri boşaltmak için ise deponun kapak kısmını kullanabilirsiniz. Depoyu tamamen boşalttıktan sonra deponuzun içerisine tazyikli su ile su sıkın. Bu şekilde kirler biraz olsun yumuşayacaktır.
Deponuza sıktığınız suyu boşaltıp ve deponun içerisini ovalamak için uzun saplı bir fırça kullanabilirsiniz. Deponuzun iç yüzeyini iyice ovaladıktan sonra tekrar su sıkın. Bu şekilde kirlerin kolayca çıktığını görebilirsiniz. Dezenfeksiyonu sağlamak için bir temizleyici kullanın ve iyice köpürtün. Son olarak deponuzu durulayın ve kurumaya bırakın. Bazı alanlarda durulama gerektirmeyen dezenfekte edici malzemeler kullanılmaktadır. Genellikle gıda üretimi yapılan fabrikalarda bu tarz temizleyiciler kullanılıyor. Sizlerde kullanabilirsiniz.
Su Deposu Boyutuna Göre Kullanım Alanları Nerelerdir?
Son zamanlarda çevremize şöyle bir baktığımızda pek çok farklı depo görebiliyoruz. Bu kapsamda depolar polietilen, polyester ve paslanmaz çelik kullanılarak üretilmektedir. Bazı depolar 2 tonluk su deposu gibi küçük olurken, bazı depolar 80 ton gibi devasa boyutlarda olabiliyor. Depo boyutu çok önemlidir çünkü herkes ihtiyacına göre bir depo seçip satın alıyor. Bizlerde depo boyutlarına göre sizler için aşağıda bir kategorizasyon oluşturduk.
-
50 litre ile 25 ton
Bu ebatlarda depolar polietilen, polyester ve paslanmaz çelik kullanılarak üretilebiliyor. Bu kategorideki depolar hemen hemen her ihtiyaç için kullanılıyor. Ancak uygun fiyatlı olduğu için genellikle evlerde ve tarım arazilerinde çok fazla kullanılmaktadır. Bununla birlikte ebatlarına göre oldukça hafif depolardır diyebiliriz. Bununla birlikte bazı karavanlarda, yatlarda da yine bu depolar kullanılıyor. Ayrıca bazı ürünlerin bir yerden, farklı bir yere sevkiyatı için de yine bu depolar kullanılıyor.
-
25 ton ile 60 ton
Bu ebat aralığındaki depolar polyester ve paslanmaz çelik kullanılarak üretilmektedir. Üretim şeklinden ötürü polietilen kullanılarak üretilemez. Bu ebat aralığındaki depolar genellikle fabrikalarda kullanılmaktadır. Bu depoların içerisinde büyük hacimlerde hammadde veya bu tarz ürünler depolanmaktadır.
-
60 ton ile 100 ton
Bu ebat aralığındaki depolar ise genellikle büyük hacimlerde üretim yapılan fabrikalarda kullanılmaktadır. Devasa boyutlarda olduğu için ise genellikle fabrikanın içerisinde üretilmektedir.
Su Depoların Üretildiği Malzemelerin Özellikleri Nelerdir?
Depolar, pek çok farklı ebatta üretilebildiği gibi üç farklı malzeme kullanılarak, farklı farklı şekillerde üretilmektedir. Bu malzemeler ise polietilen, polyester ve paslanmaz çeliktir. Bu malzemeler kullanılarak tonluk su deposu modelleri kullanılmaktadır. Bu malzemelerin depolara kattığı pek çok farklı avantaj bulunmaktadır. Bu avantajları ve malzemelerin özelliklerini sizler için araştırdık ve aşağıda listeledik.
-
Polietilen
Polietilenin malzeme olarak uluslararası alanda kabul görmüş gıda temasına uygunluğu bulunmaktadır. Bu sebeple birçok farklı gıda üretimi için, tarım alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. En uygun fiyatlı depolar polietilen kullanılarak üretilmektedir. Polietilen hafif bir malzeme olduğu için, bu malzeme kullanılarak üretilen depolar da hafif oluyor. Üretimi seri bir şekilde yapılabiliyor. Nitekim bir miktar polietilen kalıbın içerisine yerleştirilip, sıcak hava üfleniyor. Kalıptan çıkarılan deponun çapakları temizleniyor ve satışı hazır hale geliyor. Bu sebeple en fazla 25 tona kadar üretilebiliyor. Bu depoların ısı dayanımı ise 50 dereceye kadardır.
-
Polyester
Polyester kullanılarak üretilen depolar daha çok kimyevi ürünlerin üretimi ve depolaması için kullanılmaktadır. Cam elyaf ve polyester reçinenin birleştirilmesi sonucunda üretilmektedir. Isı dayanımı 60 derece olmakla birlikte 100 tona kadar farklı farklı ebatlarda üretilebiliyor.
-
Paslanmaz Çelik
Paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depoları hemen hemen her alanda kullanabilirsiniz. Çünkü bu depolar oldukça sağlam ve uzun ömürlüdür. Ayrıca gıda temasına uygun depolardır. Isı dayanımı 80 derece olmakla birlikte 100 tona kadar farklı farklı ebatlarda üretilebiliyor.