Su Depolarını Hangi Sıklıklarla Temizlemeliyiz?

Depolama ürünleri, ev, tarım veya endüstriyel uygulamalar için temiz su depolamak için kullanılır. Ancak, suyun güvenli ve her türlü enfeksiyondan uzak tutulması için kullandığınız su deposu modelinin düzenli olarak temizlenmesi son derece önemlidir. Tankınızın yapıldığı malzeme, temizliğin sıklığını etkiler. Örneğin, kolayca paslanmayacak ve oldukça dayanıklı olan paslanmaz çelikten üretilen tanklar, daha kolay temizlenmektedir. Ancak, paslanmaz çelik kullanılarak üretilen tankların da tankın dibinde oluşabilecek tortu veya birikintileri gidermek için düzenli olarak temizlenmelidir.

Temizlenmiş belediye suyu, arıtılmamış kuyu suyu veya yağmur suyuyla dolu bir tank kadar tankı temizlemez. Arıtılmamış bir kaynaktan gelen su, tankın dibine çökebilecek ve sık sık temizlenmesi gereken bir sıkıntıya dönüşebilecek tonlarca döküntü, bakteri ve organik madde içerecektir. Arıtılmamış su kullanacaksanız altı ayda bir temizlik yapmanızı önermekteyiz. Arıtılmış su durumunda, yılda bir kez temizlenebilir. Gıda depolaması söz konusu ise her kullanımdan sonra temizlenmesi gerekir. Ayrıca, tankınızın bulunduğu çevre de kirlenmesinde rol oynar. Tankınızın etrafındaki alan ne kadar nemli ve sıcaksa, özellikle güneş sürekli temas ettiğinde, içinde o kadar fazla yosun oluşma olasılığı vardır. Açık havada ve doğrudan güneş ışığına maruz kalan tanklar için, üç ila dört ayda bir temizleyebilirsiniz. Öte yandan, daha serin ve gölgeli yerlerde saklanan tankların sık sık temizlenmesi gerekmeyebilir.

Tankınızı Ne Sıklıkta Temizlemelisiniz?

Çoğu tank için , yılda en az bir kez temizlemeniz gerekir. Elbette bazı değişkenler göz önüne alındığında, bu çok az olabilir ve bazı tankların daha sık temizlenmesi gerekebilir. Arıtılmamış su depolamak için kullanılan tanklar veya daha sıcak iklimlerde kullanılan tanklar söz konusu olduğunda altı ayda bir veya üç ayda bir temizlenmesi de iyi olacaktır. Tankın kendisini birkaç ayda bir görsel olarak incelemeye başlayabilir, suyun ve tankın görünümüne göre temizlik programınızı ayarlayabilirsiniz. Bu kapsamda kimyasal içerikler için polyester depolar kullanabilirsiniz. Çünkü bu depoların kimyasal dayanıklılığı bulunur ve kolayca temizlenebilir. Ancak kimyasal temizlerken dikkatli olmalısınız ve depolanan kimyasal ile tepkimeye girecek temizleyiciler kullanmamalısınız. 

Tankınızın kullanım sıklığı da temizlik sıklığını belirleyecektir. Günlük kullanılan ve düzenli olarak boşaltılan tanklar, uzun süre dolu kalmış olanlardan daha temiz kalır. Durgun su, bakterilerin üremesi için iyi bir alan haline gelebilir, bu nedenle daha az kullanılan tanklar, birikmeyi ve kirlenmeyi önlemek için daha sık temizlenmelidir. Düzenli bir temizlik programında bile, tankınızın ekstra temizliğe ihtiyacı olabileceğini anlamanın birkaç yolu vardır. Su bulanıksa, tuhaf bir koku varsa veya tankın içinde görünür kalıntılar varsa, bu kesinlikle derinlemesine temizlik zamanının geldiğinin bir işaretidir. Ayrıca, suyun tadı farklı ise veya uzun süredir su kullanılmamışsa, daha fazla beklemek ve tankı temizlemeye başlamaktansa proaktif olmak daha iyidir. 

Su Tanklarında Depolanan İçerik Türüne Göre Temizleme Yolları

Depolama ürünleri, kullanım sırasında oldukça çok yönlü olabilir, sadece suyu değil aynı zamanda kimyasallar ve yağlar gibi birçok sıvıyı ve hatta gıda maddelerini de depolayabilir. 2 tonluk su deposu içerisinde depolanan içeriğin türü, uygulanacak temizliğin önemli bir belirleyicisidir. Nitekim gıda temizliği ile kimyasal içeriğin temizliği aynı şekilde yapılamaz. Bizlerde sizler için araştırdık ve bazı ipuçlarını aşağıda sizler için listeledik.

  • İçilebilir Su

İçilebilir veya içme suyu depolayan tanklar, tankın içindeki suyu kirletmemek için dikkatli bir şekilde temizlenmelidir. Bir süre sonra, tankın içinde tortu ve yosun veya bakteri büyüyebilir. Tank gölgeli bir alandaysa veya güneş ışığından korunuyorsa, temizlik en azından yılda bir kez yapılmalıdır. 

  • Yağmur Suyu

Yağmur suyu depolama tankları yaygın olarak kullanılan sürdürülebilir bir su yönetimi tekniğidir. Ancak, kesinlikle çatıdan akan sudan gelen toz, döküntü ve organik madde biriktirecektir. Bu, zamanla yosun oluşumu ve kirlenmesi potansiyeline yol açar. Bu hususta tankı altı ayda bir kontrol edin ve temizleyin. İç duvarları temizlemek için basınçlı yıkayıcı veya yumuşak fırça kullanabilirsiniz.

  • Gri su

Gri su, duşlardan, lavabolardan ve çamaşır makinelerinden daha önce kullanılmış suyu depolar. İçilebilir değildir; ancak sulama veya tuvalet sifonu çekmek için kullanılabilir. Bu tankların sık sık temizlenmesi gerekir çünkü sabun kalıntıları, kir ve organik parçacıklar burada birikir.

  • Endüstriyel Kimyasallar

Asit, çözücü veya yağ gibi endüstriyel kimyasalların depolandığı kimyasal tanklar, tehlikeli içerikleri nedeniyle özel temizlik gerektirir. Doğru temizlik maddelerinin ve yöntemlerinin kullanıldığından emin olmak için tankların içinde depolanacak uygun kimyasallar seçilmelidir. Bazen, basınçlı yıkama yapılması gereken kadar güçlü kalıntılar olabilir. 

  • Gıda Ürünleri

Yağlar veya içecekler gibi ürünlerle dolu gıda ürünü depolama tankları, hijyen için en sıkı parametreler içinde tutulmalıdır. Bir tankta kalıntı bırakılabilecek ürün bozulabilir veya bakteri üremesine davetiye çıkarabilir. Bu sebeple bu tarz bir depolama yapıyorsanız, her kullanımdan sonra depoyu temizlemeniz gerekmektedir.

Paylaş

İletişim Formu
Aşağıdaki formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Loading...