Günümüzde birçok farklı depolama ürünü, çevremizdeki birçok alanda kullanılmaktadır. Bu sebeple çevremize baktığımızda birçok yerde depolama ürünü görmekteyiz. En çokta 15 tonluk su deposu modellerini görmekteyiz. Oldukça fazla tercih edildiğini söyleyebiliriz. Depolama ürünleri, evsel kullanımdan çeşitli endüstriyel uygulamalardaki kullanımına kadar hayatımızın her alanında sürekli su temini ve depolamada önemli bir yer bulmuştur. Bu tankların güvenliğini ve bütünlüğünü sağlamak, kirlenme, yapısal arıza ve diğer tehlikelerin olasılığını önlemek için çok önemli kabul edilir.
Satın aldığınız bir deponun doğru bir şekilde yerleştirilmesi, güvenliğe giden en önemli ve ilk adımdır. Tankın kapasitesi dolduğunda ağırlığını destekleyebilecek şekilde düz bir zemine yerleştirilmesi gerekir. Yüzey düz değilse veya uygun değilse, tank kayabilir, devrilebilir veya hatta çökebilir. Tankınızı septik tanklar, kanalizasyon hatları ve kimyasal depolama alanları gibi potansiyel kirlenme kaynaklarından uzak tutun. Bu, sızıntı veya dökülme durumunda su kaynağınızı güvende tutacaktır. Foseptik olarak kullandığınız tankları yer altına konumlandırabilirsiniz. Tanklar, rutin bakım, inceleme ve temizliği kolaylaştırmak için yeterince erişilebilir olmalıdır. Teknisyenlerin güvenli bir şekilde çalışabilmesi için tankın çevresinde yeterli alan bulunmalıdır.
Su Depoları Nasıl Konumlandırılmalıdır?
Bir depolama ürünü satın aldığınızda, konumlandıracağınız yer oldukça önem arz etmektedir. Bir yer seçtikten sonra, kazaları önlemek için bir deponun sabitlenmesi çok önemlidir. Özellikle yüksek rüzgar veya depremlerin olduğu bölgelere kurulacak olan daha büyük çaplı tanklar, devrilmelerini önlemek için zemine güvenli bir şekilde sabitlenmelidir. Ayrıca plastik dikey su deposu gibi dik tasarıma sahip modellerin duvar gibi alanlara sabitlenmesi veyahut dolu tutulması gerekmektedir. Deponun içerisi doldurulduğunda depo daha ağır olduğu için yerinden oynatılması da zor olacaktır. Bu, bu tür tank tipleri ve kurulumları için geliştirilen uygun sabitleme sistemleri kullanılarak mümkün olacaktır. Bunların dışında kalabalık alanlarda veya çocukların sıklıkla görülebileceği yerlerde, tankın etrafında iyi yapılmış bir koruyucu bariyer veya çit olması önerilir.
Satın aldığınız depolama ürünlerini birbirine bağlayabilirsiniz. Böylece depoladığınız kaynak sürekli akış halinde ise, depolanan içeriğin taşması önlenebilir. Şiddetli yağmur sırasında yağmur hasadı yapıyorsanız veya tankın depolama kapasitesi dolduğunda tahliye edilecek fazla su miktarını karşılayacak kadar büyük bir depoya aktarmak önemlidir. Aksi halde fazla olan su veya içeriği depo dışına akıtmak gerekmektedir. Karavan tarzı kullanımlarda ise depo montajı yapılırken kirli suyun tankın içine akmamasına dikkat edin. Bu özellikle içme suyu sisteminiz bir tanka bağlıysa geçerlidir.
Su Depolarında Bakım ve Temizlik
Günümüzde birçok farklı depolama ürünü kullanılmaktadır ve tüm depolar bakım ve temizlik gerektirmektedir. Özellikle büyük fabrikalarda büyük arızalara yol açabilecek sızıntıların ve hataların önlenmesi için düzenli temizlik ve sürekli bakım gereklidir. Bu hususta kullandığınız su deposu modelinizi, özellikle bağlantı ve bağlantı noktalarında çatlak, sızıntı ve korozyon açısından düzenli olarak denetleyin. Nem kaybını ve kirlenmeyi önlemek için herhangi bir hasar uygun şekilde onarılmalıdır. Bu depolama ürünleri çeşitli renklerde üretilebilir. Böylece hem depoladığınız içeriği hemde depolarınızı kategorize edebilirsiniz. Ayrıca tehlikeli atıklar depoluyorsanız, bu durumu etiketler ile belirtmeniz daha güvenli olacaktır. Bu sebeple açık işaretler ve tanımlanmış güvenlik prosedürleri ile kazaları önlemek elzemdir. Uyarılar tankın her yerinden görülmelidir ve boğulma, yüksek basınç, kısıtlı erişim vb. Tehlikeleri belirten uyarı işaretleri asılmalıdır. Tank bakımı veya temizliğinden sorumlu kişiler, güvenlik prosedürleri konusunda uygun eğitimi almalıdır.
Bu tanklarda her dopalamadan sonra bazı kirler meydana gelebilir. Bu sebeple bir tüketim içeriği depolanıyorsa, her kullanımdan sonra temizlenmelidir. Depoların içerisinde bulunan tortu ve yosunlar su kalitesini etkileyeceğinden uygun aralıklarla temizlenmelidir. Tankınızı nasıl kullandığınıza bağlı olarak bu, en az her 6 ayda bir gerçekleşebilir. Depoların kapakları iyi kapatılmalıdır. Bu alanlarda bulunan açıklıklar, toz, böcek ve hatta tankın içine düşebilecek hayvanların depoların içerisine girmesine olanak tanıyabilir. Bu depolama ürünleri, bazen hassas içeriklerin depolanması hususunda kullanılabilir. Su veya depolanan içeriğin kalitesinin testi, özellikle içme suyu ve diğer hassas kullanımlar söz konusu olduğunda çok önemlidir. Bu hususta bazı mikrobiyolojik testler yapılabilir. Nitekim gıda veya ilaç depolaması gibi durumlarda bu tarz testler sürekli olarak yapılır. Bu sayede diğer zararlı patojenlerin test edilmesi önemlidir. Kirletici maddeler bulunursa tankı derhal dezenfekte edilmesi gerekir. Tankınızın su havzasında kimyasal kirlenme olduğundan şüpheleniyorsanız, suyunuzu ağır metaller, böcek ilaçları ve diğer kimyasalların varlığı açısından düzenli olarak test edin.