Ülkemiz, dört mevsimi yaşayan bir coğrafyaya sahiptir. Nitekim nerede yaşarsak yaşayalım şöyle bir etrafımıza baktığımızda birçok farklı depolama ürünü görebiliriz. Bu hususta depolama ürünleri birçok farklı şekilde ve malzeme kullanılarak üretilebiliyor. Bunlardan en dayanıklısı ise paslanmaz depo modelleridir. Depolama ürünleri hava koşullarından bağımsız olarak suyun veya depolanan içeriğin güvenilir bir şekilde depolanmasını sağlamak için dünya çapında evlerde, çiftliklerde, endüstrilerde ve topluluklarda kullanılmaktadır. Depoların uygunluğu, ilgili yerel hava koşullarına bağlıdır. Bu hava koşulları dondurucu soğuklar ve aşırı sıcaklar olabiliyor. Bu nedenle uzun ömürlü ve etkili depolama sağlamak için her iklimde hangisinin en iyi çalıştığını anlamak gerekir.
Temel olarak, belirli iklim koşullarında tankın dayanıklılığını belirleyen malzeme seçimidir. Bu hususta paslanmaz çelik tanklar her türlü hava koşullarına dayanıklıdır. Polietilen ve polyester tanklar ise UV ışınlarına karşı dayanıklıdır, bu nedenle güneşin çoğunlukla vurduğu sıcak bölgeler için idealdir. Ancak tank malzemesi her ne olursa olsun, yaz mevsiminde de kış mevsiminde de kullandığınız depoyu iç mekanlarda tutmanızı öneriyoruz. Bu sadece depolama ürününün güvenliği için değil, depolanan içeriğin güvenliği için önemlidir. Paslanmaz çelik tanklar, donma koşullarına karşı her zaman direnç gösterebildikleri ve bu nedenle asla çatlamaz veya bükülmezler. Bu sebeple soğuk bölgelerde çok fazla kullanılır ancak sıcak bölgelerde de çok fazla görmekteyiz. Her bir malzemenin güçlü yönlerini anlamak için üreticinize danışabilirsiniz.
Aşırı Sıcaklardan Deponun Korunması
Ülkemiz iklimine baktığımızda, yüksek rakımlı yerler haricinde aşırı sıcak ve soğuklar görmeyiz. Ancak bu depolar belirli sıcaklıklara kadar dayanmaktadır. Bu kapsamda polietilen ve polyester tanklar -0 ile +60 derece arasında dayanıklılık gösterirken, paslanmaz çelikten üretilen tanklar ise +80 dereceye kadar dayanıklılık gösterebilirler. Bunlara ek olarak bu depolar kimyasal depolamaya dirençlidir. Bu kapsamda 2 tonluk su deposu satın alarak, endüstriyel sektörde kullanabilirsiniz. Aşırı sıcak ve soğukların olduğu bölgelerde depoların üzerine battaniye veya farklı malzemeler kullanarak yalıtım yapılmaktadır. Bu yalıtım sayesinde deponun içerisindeki su aşırı soğuktan donmayarak akışkan hale gelebiliyor, yaz mevsiminde ise deponun içerisinde yosun oluşumu olmuyor.
Soğuk bölgelerde, yalıtımlı tankın içinde nispeten sabit bir sıcaklık sağlayarak donma riskini azaltır. Bu, donmanın tanklara ve depolanan suya veya depolanan içeriğe zarar verebileceği kış aylarında oldukça faydalıdır. Sıcak bölgelerde ise yalıtım suyun aşırı ısınmasını önler. Herhangi bir hava koşulunda kullanılacak birçok yalıtım şekli bulunmaktadır.
UV ışınlarına dayanıklılık, gıda depolaması için kullanılan depolar da oldukça önemlidir. Bu tanklar, güneşli ve kurak bölgelerde suyun kullanım ömrünü artırır. Bu bağlamda, çeşitli tanklar doğrudan güneş ışığı altında malzemelerin aşınmasından kaynaklanan bozulmaya direnen UV stabilize edilmiş malzemelerden yapılır. Bu tür tanklar UV ışınlarına karşı koruma sağlayarak yapısal bütünlüklerini koruduğu gibi depolanan içeriği de korur. Ancak bizler yine de bu depoları kapalı bir alanda kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Yağmur Suyu Hasadı ve Su Depoları
Yağmurun çok yağdığı bölgelerde yağmur hasadı bilinen bir işlem olsa da ülkemizin dört bir yanında kullanılabilmektedir. Bu sistemlerde ise genellikle su deposu modelleri kullanılmaktadır. Bu sistemler çok kolay bir şekilde kurulmaktadır ancak yağmurlu ve yüksek nemli bölgelerde, özellikle küf ve yosun büyümesiyle ile ilgili bir inanış bulunmaktadır. Bu tür alanlar için depolar, bakteri büyümesini azaltmak için mümkün olduğunca az ışık geçirgenliği sağlar. Ayrıca bu depolar istediğiniz herhangi bir renkte üretilebilmektedir. Bu tanklar polietilen ve fiberglas genellikle yoğun yağışta iyi dayanırken, paslanmaz çelikten üretilen tanklar genellikle nemli bölgelerde bile paslanmaz.
Yoğun yağmurlu güçlü bir rüzgar, yeterince sıkı bir şekilde sabitlenmemişse tankın kaymasına veya hatta düşmesine neden olacaktır. Özellikle boş ise depolama ürünleri oldukça hafif olabilir. Polietilen gibi esnek malzemelerden yapılan tanklar, fazla sorun yaşamadan yüksek şiddetli rüzgarlara dayanabilir. Ancak bu tankları zemine sabitlemek gerekir ve bu işlem tanklara ekstra güç ve dolayısıyla daha fazla stabilite sağlayabilir ve olumsuz hava koşullarında daha iyi işlev görmelerini sağlayabilir. Malzeme ve tasarım büyük bir rol oynasa da, tankların iklime hazır kalması için rutin bakım oldukça önemlidir. Düzenli temizlik, durgun suda yosun veya bakteri büyümesini en aza indirecektir. Bakımı iyi yapılan tanklar, aşırı hava koşullarına karşı daha dayanıklıdır.