Karavanlarda yaşamı konforlu kılmak için yeterli miktarda suya sahip olmak şarttır. Bu sebeple genellikle bu tarz alanlarda 25 tonluk su deposu gibi depolar kullanılmaktadır. Özellikle deponun kapasitesine karar vermek seyahat tarzınızı doğrudan etkileyecektir. Su yaşam için olmazsa olmazdır ve bu durum bir karavanda da farklı değildir. Seyahatlerinizde rahatsızlık duymadan doğanın tadını doyasıya çıkarabilmeniz için kendinize uygun su deposunu seçmeniz önemlidir. Bilmeniz gereken ilk şey, tank boyutları çeşit çeşittir. Piyasada 50 litreden 100 tona kadar geniş bir tank kapasitesi bulunmaktadır. Elbette bir karavanda 100 tonluk bir tank kullanmazsınız ancak 25 ile 5 ton arasında bir depo satın alabilir ve kullanabilirsiniz.
Yatay tasarıma sahip olan tanklar karavanlar ve yatlar için en uygun olanlardır. Bunun nedeni, zeminin veya yatağın altı gibi sınırlı alanları verimli bir şekilde kullanmak için eşyaları dikey yerine yatay olarak düzenlemenin daha kolay olmasıdır. Depolama kapasitesi düşük tutulurken taşınma esnasında stabilite sağlanıyor. Ancak karavan ve yatlarda alan çok önemlidir. Bu sebeple bu alanlarda alana göre depo seçiliyor. Kapasite dikkate alınırken, kullanan kişi sayısı da esas alınmalıdır. Ortalama bir insan günde yaklaşık 20 ila 30 litre su tüketir. Bu rakama içme, el yıkama, yemek pişirme dahildir ancak duş alma dahil değildir. Örneğin, iki kişi üç günlük bir seyahate çıkıyorsa, en az 10 ton kapasiteli bir depoya ihtiyaçları olacaktır.
Karavanlar ve yatlar için deponun kapasitesi oldukça önemlidir. Ayrıca, suyu ne sıklıkla yenileyeceğinizi ve seyahat güzergahınız boyunca suya erişimin kolaylığını da göz önünde bulundurmalısınız. Sık sık dolum yapabileceğiniz bir bölgede seyahat ediyorsanız daha küçük bir depo yeterli olabilir, ancak dağlık alanlardan geçiyorsanız veya çok sayıda kamp alanının olduğu bir rotada seyahat ediyorsanız daha büyük bir kapasite daha iyi olacaktır. Depolar polietilen, polyester ve paslanmaz çelik kullanılarak üretilmektedir. Bu kapsamda karavan için bir depo seçerken tank malzemesine dikkat etmeniz gerekir. Polietilen tanklar hafif, kullanımı kolay ve dayanıklıdır, bu nedenle karavanlar için idealdir. Temizlemesi kolaydır ve borulama ve pompalar kullanılarak sorunsuz bir şekilde bağlanabilir.
Büyük Gemilerde Kullanılan Depolar Hangileridir?
Ülkemizin pek çok farklı alanda depolar kullanılıyor, ancak bununla birlikte gemilerde de pek çok farklı su deposu modeli kullanılmaktadır. Büyük okyanuslarda giden gemilerindeki pek çok ekipman, güvenlik ve uzun vadeli kullanım düşünülerek tasarlanmıştır. Bunlar arasında depolar özellikle önemli bir yer tutmaktadır. Büyük gemiler haftalarca hatta aylarca denizde kaldıklarından temiz içme suyuna ve büyük miktarda yakıta erişimlerinin olması gerekir. Bu amaçla öncelikle paslanmaz çelik kullanılarak üretilen tanklar kullanılmaktadır. Paslanmaz çelik, tuz ve kimyasalların neden olduğu korozyona karşı oldukça dayanıklı olup, denizin zorlu koşullarında bile kullanılabiliyor
Paslanmaz çelik kullanılarak üretilen tanklar içerisinde bakteri oluşmak çünkü karanlıktır. Ayrıca bu depoların temizlenmesi oldukça kolay olması nedeniyle özellikle içme suyunun depolanması için uygundur. Örneğin mürettebatın içme suyu ve günlük yaşam için gerekli suyun hijyeni önemli bir konudur. Öte yandan paslanmaz çelik depolar, yakıt tankı olarak da kullanışlıdır. Özellikle benzin veya dizel gibi yüksek uçuculuğa sahip sıvıların güvenli bir şekilde depolanması ve uzun yolculuklar sırasında motora düzenli olarak iletilmesi için yapısal olarak güvenilir bir tanka ihtiyaç duyulmaktadır. Paslanmaz çelik özünde sağlam bir malzeme olduğu için gemi ve ağır sanayi de çok fazla kullanılmaktadır.
Paslanmaz Çelik Depoların Bazı Özellikleri ve Kullanım Alanları
Ülkemizin pek çok farklı yerinde depolar kullanılmaktadır. Özellikle paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depolar, pek çok farklı alanda kullanılıyor. Bu kullanım alanlarından birisi gemiler ve ağır sanayi olabilir. Elbette geminin yapısına ve amacına bağlı olarak başka depolar da kullanılabilir. Bazı gemilerde geçici depolama için hafif polietilen tanklar kullanılabilir. Ancak uzun vadeli, sürekli kullanımda paslanmaz çelik, daha mantıklı bir seçim olacaktır. Bu kapsamda pek çok farklı alanda yine paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depolar kullanılmaktadır.
Paslanmaz çelik malzeme olarak gıda temasına uygun bir malzemedir. Bu sebeple paslanmaz çelik kullanılarak üretilen tonluk su deposu modelleri, bazı gıdaların üretiminde de kullanılmaktadır. Bununla birlikte ilaç, deterjan ve sıvı sabun gibi kimyevi ürünlerin üretiminde de bu depolar çok fazla kullanılıyor. Hatta bu depolar sağlam ve uzun ömürlü olduğu için yıllar içerisinde kendisini amorti edecektir. Sizlerde ihtiyaçlarınıza göre bir depo seçip, hemen satın alabilirsiniz.