Yağmur Suyu Tanklarını Saklamanın 5 Yolu!

Ülkemizde pek çok farklı şekilde ve amaç doğrultusunda depolama ürünleri kullanılmaktadır. Bu kapsamda su deposu modelleri polietilen, polyester ve paslanmaz çelik olmak üzere üç farklı hammadde ile üretilmektedir. Bu kapsamda yağmur hasadı, tarım ve hayvancılık, endüstriyel alanlar olmak üzere pek çok farklı yerde kullanılmaktadır. Yağmur hasadı genellikle bireysel olarak yapılmakta ve çevre dostu bir sistemdir. Bu kapsamda bir kullanım olduğu zaman, kullanılan deponun görünmesi pek istenmiyor. Bizlerde bu depoları bahçenizde saklamanın bazı yollarını araştırdık ve sizler için aşağıda listeledik.

  • Sarmaşıklar

Sarmaşıklar, özünde istilacı bir bitki olsalarda, budandıkları zaman çok estetik görünebilirler. Bu sebeple bahçenizde kullandığınız depoyu bu şekilde kamufle edebilirsiniz.

  • Sprey boyalar

Eğer sanatla ilgileniyorsanız ve yeteneğiniz var ise, evinizin görünen bir duvarı ile birlikte, kullandığınız depoyu sprey boyalar ile boyayabilirsiniz. Ortaya çıkan sanat ile çok daha estetik duracaktır.

  • Ahşap çitler

Deponuzu kamufle etmenin bir başka yolu da ahşap çit ile çevirmektir. Eliniz çekiç tutuyor ise bu tarz bir çit yapmak çok kolaydır. Sizlerde bir ahşap çit ile deponuzu kamufle edebilirsiniz.

  • Saklamayın

Aslında depolar estetik tasarımlar ile üretilmektedir. Sakmanızın çok iyi bir nedeni yok ise özellikle depolar, tarım ve hayvancılık alanında çok estetik durabilmektedir.

  • Yeraltı depoları

Size vereceğimiz ipuçlarından en değerlisi belki de bu ipucu olabilir. Deponuzu saklamanın en iyi yolu toprağa gömmektir. Bunun için özel olarak üretilen depolar bulunmaktadır. Bu depolardan satın alarak, deponuzu hem saklayabilir hem de kullanabilirsiniz.

Yağmur Suyu Hasadı Sistemi Nasıl Kurulur?

Yağmur hasadı, özünde çok çevre dostu bir işlemdir. Bahçesi olan bir eviniz var ise hemen kurmanızı öneriyoruz. Buna ek olarak bu sistem ile birlikte su faturanızdan da tasarruf sağlayabilirsiniz. Bu sistemlerde ise genellikle plastik dikey depo modelleri kullanılmaktadır. Bu kadar faydalı bir sistemin kuruluşu da oldukça kolaydır. Bir müstakil eviniz var ise hızlı ve basit bir şekilde kurabilirsiniz. Yalnızca aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekmektedir.

  • Yağmur suyu toplanma alanı

Bu tarz bir sistemde yağmur suyunun toplandığı bir alan mutlaka vardır. Çünkü yağmur toplanarak bir akış oluşturur. Bu alanın eğimli olması gerekmektedir. Böylece toplanan yağmur suları, eğim ile birlikte aktarma kanalına doğru akacaktır. Eviniz için düşündüğümüzde bu alan çatılarınızdır.

  • Yağmur suyunu aktarma kanalı

Yağmur hasadı sistemlerinde, yağmurun toplandığı alandan, depolandığı alana doğru bir aktarım kanalı bulunur. Evleriniz için bu kanal, yağmur suyunun aktığı oluklardır. Çatınızda bulunan yabancı cisimlerin filtre edilmesi için bazı filtreler kullanabilirsiniz.

  • Yağmur suyunu depolama alanı

Yağmur suyunun depolanıp kullanılması için, öncelikle depolanması gerekmektedir. Böylece yağmur sezonunda su biriktirerek, yağmurun olmadığı sezonda depoladığınız suyu kullanabilirsiniz. Bu tarz sistemler için genellikle polietilen kullanılarak üretilen depolar kullanılmaktadır. Çünkü bu depoların gıda temasına uygunluğu bulunmakta ve uygun fiyatladır.

Yağmur Suyu Hasadı Faydaları Nelerdir?

Yağmur suyu hasadının burada sayamayacağımız kadar fazla faydası bulunmaktadır. Eğer belirli sezonda yağmur alan bir bölgede yaşıyorsanız, bu tarz bir sistem kurduğunuzda ve polyester depolar kullandığınızda, suyu ev tesisatınıza bağlayabilirsiniz. Böylece su faturanızdan tasarruf sağlayabilirsiniz. Depoladığınız suyu içmek zorunda değilsiniz ancak filtre ederseniz içilebilir hale gelebilir. Depoladığınız suyu bahçenizi sulamak veya temizlik yapmak için kullanabilirsiniz. 

Yağmur suyu hasadı çok çevre dostu bir sistemdir. Bu tarz bir sistem ile ülkemizdeki tatlı su kaynaklarına olan ihtiyacınızı yarı yarıya indirebilirsiniz. 2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre gelecek yıllarda bazı şehirler, artan nüfus nedeniyle su sıkıntısı çekeceği bulunmuş. Bu şehirler arasında İstanbul, Meksika ve Sydney bulunuyor. Bu şehirler arasında Sydney, şimdilik bu sorunu çok ileri bir tarihe erteledi çünkü bölgenin yağış alan kısımlarına yağmur hasadı sistemleri kuruldu. Şu anda şehrin su ihtiyacının bir kısmı kurulan bu sistemler sayesinde karşılanabiliyor. Böylece şehre yakın tatlı sularda sahibine kalıyor, yani balıklara.

Paylaş

İletişim Formu
Aşağıdaki formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Loading...