Yağmur Suyu Kalitesini Etkileyen Olası Sorunlar Nelerdir?

Su tankları, günümüzde pek çok alanda kullanılmaktadır. Öyle ki bireysel anlamda evlerin hemen hemen her yerinde kullanılabilirken, kurumsal alanda ise üretim bantlarında, hammadde taşımacılığında, sanayilerde kullanılabilmektedir. 

Öncelikle yağmur suyu hasadınındaki suyun kalitesini pek çok unsur etkileyebilmektedir. Kullanılan su deposu da, toplanan yağmur suyu kalitesini etkileyebilir. Yağmur toplama sistemindeki suyun içilebilir olması için daha iyi filtre edilmesi gerekmektedir. Öyle ki filtre edilen suların, üzerine bir de kaynatılarak, içerisinde bulunabilecek bakterilerin öldürülmesi gerekir. Fakat bu sular direkt olarak temizlikte veya bitki sulama işlemlerinde kullanılabilir. Zira ev kullanımında genel olarak bu şekilde kullanılmaktadır.

Yağmur Toplama Sistemleri Nasıl Kurulur?

Peki yağmur suyu kalitesini etkileyen unsurları öğrendik fakat yağmur hasadı nedir, nasıl yapılır derseniz onu açıklayalım. Yağmur suyu toplama sistemlerinin şehirlerde kullanılan hali çatıların üzerine yağan yağmurun su tanklarında biriktirilmesi halidir. 

Daha açık bir biçimde anlatacak olursak, zaten halihazırda bina sistemlerinde çatılara yağan yağmur suyu çatılara monte edilen borular aracılığı ile sokağa tahliye edilir. Bu yağmur sularının sokağa akarak zayi olması yerine sokağa akan boruda hafif bir işçilik yaparak çatıya yağan yağmurun bir depoya yönlendirilmesi sağlanır. Bu deponun giriş kısmına bir filtre takarak çatıdaki yabancı maddelerin depo içerisine girmesi engellenir. Böylece çatıya yağan yağmur depoya birikir. İhtiyaç anında biriken suyu kullanılması için bu depolarda tahliye musluk vardır. Bu muslukları kullanarak biriken yağmur sularını kullanabiliriz.

Yağmur Toplama Sistemleri Neden Önemli?

Bu anlattığımız daha çok bireysel kullanımdaki yağmur toplama sistemine aittir. Fakat bu sistemlerin daha büyük çapta olan versiyonları da mevcuttur. Büyük olan versiyonlarda da hemen hemen aynı mantık işlemektedir. Kısaca bir çanak biçiminde bir yapının içerisine yağan yağmur suları daha büyük hacimdeki depolara birikir ardından biriken sular depolardan tahliye edilerek kullanılır.

Aslında bu sistemin işleyişi bizlere pek çok şey öğretiyor. Yağmur suyu toplama sistemlerinizi kullanmanız için işte bazı bilgiler;

  • Dünya haritasına baktığınızda, gördüğünüz maviliklerin sadece %2,5’i tatlı sulardan yani içilebilir sulardan oluşmaktadır. Bu suyun büyük çoğunluğu buzullardadır. Yani içilebilir su kaynaklarımız sadece %1 oranındadır.
  • Suyu pek çok şeyde kullanıyoruz. Fakat özellikle tarım alanında kullanılan tatlı su oldukça fazladır. Yağmur suyu toplama sistemleri ile bu oran biraz daha düşer ve en nihayetinde tatlı su kaynaklarımızı korumuş oluruz.
  • Yağmur suyu toplama sistemlerinden elde edilen sular bedavadır. Toplayacağımız sular hem ev ekonomimize hem de ülke ekonomimize pozitif etki edecektir.
  • Su döngüsünü onarır. Tatlı su kaynaklarımızı geliştirerek diğer canlıların yaşam alanlarına pozitif etkide bulunabiliriz.

Bilim insanları yakın bir gelecekte çoğu metropol ve şehrin su sıkıntısı yaşayacağını öngörüyor. İstanbul’da ileride su problemi yaşayacak metropoller arasında gösteriliyor. Aslında çok gelecek planı yapmadan bugüne odaklandığımızda su problemi yaşayan bir şehir var. Oda Afrika kıtasındaki Cape Town. Bu şehrin halklarında yıkanmış bir araba göremezsiniz. Suyu daima iki kez veya kaç kez kullanabileceklerse kullanmaya çalışıyorlar. Çok fazla yağış alan bir bölge değil fakat yağmur yağdığı zaman da su tankları ile toplayabildikleri kadar suyu depolamaya çalışıyorlar.

Eğer ki sizlerde yağmur sularını depolamak isterseniz, uygun fiyatlı plastik su deposu seçeneklerinde depolayabilirsiniz. Çünkü bu depolar gıda gibi yenebilir ve içilebilir sıvıların depolanması için uygundur. Yüksek ultraviyole dayanıklılığı vardır. Bu sayede depo içerisine güneş ışınlarını almaz. Bu sayede depo içerisinde kötü koku veya yosun tarzı parazitlerin oluşumu görülmez. Hemen hemen her ihtiyaca uygun olarak üretilmektedir. 50 litre kapasiteden başlayarak, 25.000 litre kapasiteye kadar büyüyebilirler. Mavi ve beyaz seçenekleri vardır fakat istenilen herhangi bir renkte de üretimi yapılabilir.

Paylaş

İletişim Formu
Aşağıdaki formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Loading...