Toprak Altı Su Deposu Nedir ve Avantajları Nelerdir?

Yeraltına konumlandırılan depolar, farklı tesislerdeki alan ve estetik talep sorunlarını çözebildikleri için giderek daha fazla popülerlik kazanmaktadır. Yer üstü depolarının aksine, yeraltı depolaro, yer altına yerleştirilir ve onları farklı kılan belirli avantajlar sunar. Yağmur suyu toplama, yedek su temini ihtiyacı veya verimli su kaynakları yönetimi olsun, bir yeraltı deposu her şeydir. Toprak altı su deposu yer altına kurulmuş bir depolama sistemi olarak da açıklanabilir. Paslanmaz çelik, fiberglas ve polietilen gibi, toprağın uyguladığı basınca dayanıklı malzemelerden yapılır. Müşterilerin ihtiyaçlarına bağlı olarak farklı şekil ve boyutlarda yapılırlar. Yeraltı depoların çok sayıda kullanıldığı alanlar vardır. Bunlar konut, ticari amaçlar ve tarımsal kullanımlar. Özellikle yer üstü alanının sınırlı olduğu kentsel alanlarda veya aşırı sıcaklıkların geleneksel tanklardaki su kalitesini de etkileyebileceği bölgelerde faydalıdırlar. Bunların yanında yer sıkıntısının olduğu alanlarda oldukça etkili olarak kullanılabilirler. Yer üzerinden bakıldığında görülmezler ancak depo içerisine ulaşımı mümkündür. Bu sayede foseptik olarak kullanımı da bulunmaktadır. Bunların yanında benzinliklerde kullanılan depolama ürünleri de bu kategoriye girmektedir. Bu kapsamda bu depolar, depolanan içeriğin güvenliğini de sağlar diyebiliriz.

Yer Altı Su Tanklarının Avantajları

Yeraltına gömülen depoları, yer üstü depolarına zarar verebilecek çevresel faktörlerin çoğundan korunur. Genel olarak su deposu modelleri fırtına, sel ve kasırga sırasında her türlü hasara karşı büyük olasılıkla dayanıklıdırlar. Bu tanklar gömülü olduğundan, kaza durumlarında darbelerden de güvendedirler ve vandalizm veya hırsızlık olayları çok azdır. Ek koruma, su depolama sisteminizin uzun ömürlü ve güvenli olmasını sağlar.

  • Yerden Tasarruf Sağlayan Tasarım

Yeraltı tanklarında en büyük avantajlarından biri olarak yer tasarrufu sağlamasıdır. Yer yüzünden çok az bir bölümü görünür. Yer altına gömülmüş olmaları nedeniyle yüzeyde çok yer kaplamazlar. Bu genellikle alanların sınırlı olduğu kentsel ortamlarda çok faydalıdır. Örneğin, bir tankı yer altına gömmek, mevcut araziyi bahçecilik veya peyzaj düzenleme amaçları veya hatta yapı inşa etmek gibi diğer kullanımlar için açacaktır.

  • Estetik Görünüm

Yer altına konumlandırılan depolar gizlidir ve bu nedenle evinizin estetik görünümünü bozmaz. Zaman zaman yerüstüne konumlandırılan tanklar estetiği bozabilir, özellikle de insanların çevrenin daha az çekici görünmesini istemeyeceği yerleşim alanlarında. Yeraltı tankıyla, deponun işlevselliğini kaybetmeden manzaranızın keyfini çıkarabilirsiniz. Bu, estetikten ödün vermeden suyu gizlice depolamak isteyen bir ev sahibi için mükemmel bir seçimdir.

  • Termal Yalıtım

Yeraltına konumlandırılan depoların en büyük ve büyük avantajlarından biri, toprağın onu sarması ve yalıtmasıdır. Böylece içerideki suyun sıcaklığını sabit tutacaktır. Bu, özellikle sıcak havalarda en paha biçilmez avantajlardan biridir. Yeraltı tankı, sıcak havalarda suyu serin tutar; bu, ılık suda yosun ve bakteri üremesini engeller. Soğuk bölgelerde, çevreleyen toprak, donma noktalarına ulaşan donma sıcaklıklarına karşı koruma sağlar ve böylece tankın içindeki suyun donma olasılığını en aza indirir.

Yağmur Suyu Hasadı Nasıl Yapılır?

Bu yeraltı su depoları, yağmur suyu hasadı ile ilgilenenler için de verimlidir. Yağmur suyu çatılardan toplanabilir ve bir boru ve filtre sistemi aracılığıyla tanka yönlendirilebilir. Yeraltı tankı, daha sonra sulama, tuvalet sifonu çekme veya hatta yedek su kaynağı gibi farklı amaçlar için kullanılabilen suyu depolar. Ayrıca yağmur hasadı sistemlerinde plastik dikey su deposu modelleri de kullanılabilir. Tankın yer yüzeyinin altında olması buharlaşmayı en aza indirir, böylece toplanan suyun mümkün olduğunca çoğunu gelecekte kullanmak üzere tutar. Yağmur hasadı sistemleri kullanılarak gezegenimiz için en iyi sulama yöntemleri de kurulabilir. Nitekim yeraltı depoları dayanıklı olacak şekilde tasarlanmıştır. Depo yapımında kullanılan malzemeler sayesinde depo, zamanla ortaya çıkabilecek çevredeki toprağın basıncına ve aşındırıcı etkilere dayanabilir. Doğru şekilde kurulup bakımı yapılırsa, yeraltı su tankının uzun vadede uygun maliyetli olması nedeniyle yıllarca güvenilir su depolaması sağlayacağı kesindir.

Yeraltı tankının kurulumuyla birlikte başka çevresel faydalar da elde edilebilir. Yağmur suyu toplama ve depolama belediye su kaynaklarına olan bağımlılığı azaltır, dolayısıyla yerel su kaynaklarına olan talebi azaltır. Bu, su kıtlığı veya kuraklık koşullarıyla karşı karşıya olan bölgelerde çok önemli olabilir. Dahası, bu yağmur suyu akışının yönetilmesine yardımcı olacak, bölgedeki sel ve erozyon risklerini azaltacaktır. Ülkemizde herkesin balkonunda biber, domates, patlıcan gibi sebzeler ekilir. Yağmur hasadı gibi sistemler kurularak çok rahat bir şekilde bahçenizi sulayabilirsiniz. Sistem yağmur suyunu biriktirmek üzerine kurulmuştur. Ancak burada depolanan suyu arıtmadan kullanmamalısınız. Deponuza zarar verebilecek daha kalın pislikleri, depo girişine takacağınız bir filtre sayesinde uzak tutabilirsiniz.

Paylaş

İletişim Formu
Aşağıdaki formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Loading...