Ülkemizde tarım arazileri oldukça fazladır ve bu tarz alanlarda kullanılan çok fazla depolama ürünü bulunmaktadır. Bu su deposu modelleri farklı tasarım ve hacimlerde üretilebilmektedir. Tarım alanları genellikle ülkemizin kırsal alanlarında olduğu için farklı farklı ihtiyaçlar önemli hale gelebiliyor. Ülkemizde tarım alanlarında yalnızca tarım değil, hayvancılıkta yapılmaktadır. Bu kapsamda birçok farklı depolama ihtiyacı ortaya çıkıyor. Bu ihtiyaçlar için depolama çözümleri rehberi ise aşağıdaki gibidir.
-
Sulama İçin
Sulama bir tarım alanı için temel bir ihtiyaçtır. Bu kapsamda tarlanın boyutu da çok önemlidir. Bazı tarım alanlarında yağmur suyu toplanarak sulama yapılıyor. Yağmur suyu hasat sistemi kurmak ise oldukça basit bir işlemdir. Ancak bu konuda tarlanın ihtiyacı olan su miktarına göre depolama ürünü satın alınması gerekmektedir. Bu kapsamda polietilen depolama ürünleri 50 litreden 25.000 litreye, polyester kullanılarak üretilen depolama ürünleri 400 litreden 100 tona, yine paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depolama ürünleri ise 500 litreden başlayarak, 100 tona kadar büyüyebilmektedir.
-
Gübreleme İçin
Toprağa ne ekerseniz ekin, gübre olmadan ektiğiniz ürün çok fazla gelişmeyecek veya büyümeyecektir. Bazı gübrelerin depolanması ve kullanılması hususunda ise bu depolar kullanılmaktadır. Bazı depolar, tarlalarda kullanılmak üzere gübre oluşumu için kompost yapımında kullanılmaktadır. Kompost süreci biraz karmaşık olmakla birlikte pek çok farklı organik maddeden kompost yapılabilmektedir.
-
Hayvan Yemi İçin
Ülkemizde tarım alanı olan hemen hemen her yerde küçükbaş veya büyükbaş hayvanlarda bulunmaktadır. Bu hayvanların beslenmesi hususunda bazı yemler bu depolama ürünlerinde depolanabilmektedir. Yalnızca hayvancılık değil, evcil hayvanların üretimi ve yetiştirilmesi bakımından da bu tarz yem depolama işlemleri yapılabilmektedir.
-
Mazot veya Benzin İçin
Tarım alanları genellikle kırsal bölgelerde olduğu için şehirlerdeki gibi istenildiği zaman mazot veya benzin bulunamıyor. Bunun yerine bu tarz alanlardaki ihtiyaçlar için bu tarz depolar kullanılıyor. Bu tarz alanlarda mazot ve benzin depolaması yapılmazsa, işler aksayabilmektedir.
Köydeki Evinizde Nasıl Yağmur Suyu Hasadı Yapabilirsiniz?
Yağmur suyu hasat sistemi Avrupa’da pek çok yerde yapılmaktadır çünkü bu sistem oldukça çevre dostu bir sistemdir. Genellikle plastik dikey depo modelleri kullanılmaktadır. Bu sistem ülkemizde pek bilinmiyor ancak oldukça çevre dostu olmasının yanında sizlere tasarruf ettirebilecek bir sistemdir. Kısacası bilinmesi durumunda oldukça yaygın kullanım alanı bulacak bir sistemdir. Bu sistem, üç farklı aşama ile kurulmaktadır ancak eviniz için kuracağınızı düşünürsek kurulum, çok daha basittir. Bu sistemin kurulum aşamaları ise aşağıdaki gibidir.
Yağmur Toplama Alanı
Yağmur suyunun toplanma alanı, evleriniz için düşündüğümüzde bu bölüm çatınız oluyor. Ancak sıfırdan kurulan bir sistem için ters şemsiye şeklinde alanlar kullanılmaktadır. Yağan yağmuru kaybetmeden en iyi şekilde depoya doğru akmasını sağlayan tasarım, ters şemsiye tasarımıdır. Ancak sizler basit bir şekilde çatınızı kullanabilirsiniz. Yalnızca çatınızda bulunan kiremitlerin toksik bir malzeme olmamasına dikkat etmeniz gerekir.
Yağmur Suyu Transfer Sistemi
Yağmur suyunun çatıda toplanması ile transfer edilmesi gerekmektedir. Sistem, yağmur yağdığı an dinamik bir şekilde işler. Evleriniz için yağmur suyunu aktaran sistem, çatı oluklarıdır. Profesyonel sistemlerde ise yağmur suyunu depolara aktarmak için tesisat sistemi kurulmaktadır. Ancak eviniz için yalnızca çatı olukları yeterli olabilir.
Yağmur Suyu Depolama
Yağmur suyunu depolamak için bazı depolama ürünleri kullanılmaktadır. Bu depoların belirli özellikleri bulunmaktadır. Bu özelliklerinden birisi de gıda temasına uygunluğu ve uygun fiyatlı olmasıdır. Bu alanda polietilen kullanılarak üretilen depolama ürünlerini kullanabilirsiniz.
Depoların Bazı Kullanım Alanları
Depolama alanları ülkemizde pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Bu kapsamda depolar temel olarak katı veya sıvı, organik veya kimyasal fark etmeksizin, herhangi bir içeriğin depolanması, korunması ve nakliyesi için kullanılmaktadır. Bu kapsamda tonluk depo fiyatları da uygun olduğu için pek çok farklı amaç doğrultusunda da kullanılabilir. Her ihtiyaca çözüm olabilmesi için farklı tasarımlarda ve hacimlerde üretilebilmektedir. Bu kapsamda bizlerde araştırdık, bazı kullanım alanlarını sizler için aşağıda listeledik.
- Sanayiler
- Yağmur suyu hasat sistemleri
- Altyapının olmadığı alanlar
- Tarım ve hayvancılık alanları
- Köyler
- Benzinlikler
- Bazı açıkhava festivalleri
- Şantiyeler
- Madenler
- Bazı askeri alanlar
- Bazı belediyelerde
- Bazı plajlarda
- Oto yıkama yerlerinde