Sıcak Hava Koşullarında Su Depolarını Koruma Yöntemleri

Ülkemiz, dört mevsimi de yaşayan nadir coğrafyalardan birinde bulunmaktadır. Nitekim su veya herhangi bir içeriği depolamak için her türlü hava koşulunda bu tanklar kullanılmaktadır. Bu, sıcak hava koşullarında çok önem arz etmektedir. Yüksek sıcaklıklar depolanan suyun kalitesini etkileyerek buharlaşmaya ve hatta tanka zarar verebilir. Sıcak havalarda tanklarınızı korumak için suyun temiz, taze ve kullanım, güvenli kalmasını sağlamak için dikkate alınması gereken önlemler alabilirsiniz. Bu kapsamda satın aldığınız su deposu modelinin hammaddesini iyi tanınması gerekmektedir. Bu kapsamda depolar, polietilen, polyester ve paslanmaz çelikten üretilmektedir. En dayanıklı olan malzeme ise paslanmaz çeliktir. Sıcak hava ile ilişkili bir diğer önemli risk ise doğrudan güneştir. Güneşin ultraviyole ışınları bazı tank malzemelerini bozabilir ve çatlaklara veya sızıntılara neden olabilir. Öte yandan, UV ayrıca tankın içinde yosun oluşumunu artırabilir ve bu da suyu kirletebilir.

Sıcak iklimler için bir depolama ürünü seçerken, emin olabilirsiniz ki bu depolar sıcaklıklara karşı dayanıklı üretilmektedir. Polietilen tanklarda bulunan UV stabilizatörleri sayesinde bu depolar hasar almaz. Sıcak havalarda bu tankları korumak için diğer basit ama etkili yöntemler arasında yansıtıcı boya bulunur. Tankı açık bir renkle, örneğin beyaz veya gümüşle boyamak, güneşin ısısının büyük bir miktarını yansıtır ve dolayısıyla tankın içindeki sıcaklığı düşürür. Nitekim bu depolar istenilen herhangi bir renkte boyanabilmektedir. Yansıtıcı boya, tankın yüzey sıcaklığını düşürerek ısı emilimini azaltır ve dolayısıyla suyun ısınmasını önler. Ayrıca, tankın yüzey sıcaklığını düşürerek malzemenin aşırı ısıya maruz kalmasından kaynaklanan bozulmasını önleyebilirsiniz. Bu, tankın kullanım ömrünü uzatacaktır.

Su Deposunun Konumu İle Sıcaktan Koruma

Bir depo satın aldığınızda iyi bir yere konumlandırmak çok önemlidir. Gölge bir yere koymak veya gölgeleme yapmak tankı güneşin yoğun ısısından korumanın en etkili yollarından biridir. Tankın üzeri kapatıldığında, doğrudan gelen güneş ışığı tabana ulaşamaz ve ayrıca ortamdaki yüksek sıcaklıklara maruziyeti en aza indirmeye çalışır. Bu kapsamda polyester depolar da oldukça fazla kullanılmaktadır. Tanklar için tasarlanmış özel örtüler veya brandalar, sıcaklığı düşürmek ve buharlaşmayı azaltmak için tankın hemen üzerine serilebilir. Gölge, bezli metal veya ahşap çerçevelerden oluşan basit bir yapı, tankı doğrudan gelen güneş ışığından gölgede tutarken havanın geçmesine ve sıcaklık artışını aşağıda tutulmasına olanak tanır. 

Mümkünse, ağaçların veya uzun bitkilerin yakınında tutulduğunda, tank için doğal bir gölge görevi görür ve serinliğini korumasına yardımcı olur. Bir tankın yalıtımı, daha düşük sıcaklıklarda içinde depolanan suyu daha uzun süre tutmak için önemlidir. Yüksek sıcaklıkların olduğu bölgelerde, tankını yer altına veya hatta yerin yarısına kadar yerleştirmek faydalı olacaktır. Toprak doğal yalıtım sağlar, bu nedenle, havanın çok yüksek sıcaklıklarında suyu sabit, daha soğuk bir sıcaklıkta tutar. Tankı yer altına yerleştirerek, onu güneşin ısısından koruyorsunuz ve bu da buharlaşmayı azaltarak suyun serin kalmasını sağlıyor. Bu yeraltı tankları gömülü olduğundan, tankın aşınmasına ve yıpranmasına kademeli olarak katkıda bulunabilecek kuvvetli rüzgarlar veya döküntüler gibi doğal uç noktalardan bir şekilde korunmaktadırlar.

Su Depolarında Düzenli Temizliğin Önemi

Sıcak havalarda tankınızda kirlenmeye neden olabilecek yosun oluşumu olasılığı vardır. Bu nedenle, tankı temiz ve iyi bakımlı tutmak çok önemlidir. Düzenli denetimler ve temizlik, sorun ortaya çıkmadan önce onu önler. Bu tarz küçük kullanım alanlarında ise 5 tonluk su deposu modelleri oldukça yeterli olacaktır. Bakım olarak deponuzu düzenli olarak temizlemeniz de önemlidir. Bu, ısıdan kaynaklanabilecek yosun, bakteri veya tortu birikiminin giderilmesini sağlamak için düzenli olarak yapılmalıdır. Yüksek sıcaklık süresi uzarsa depolanan suyun tüketim için hala güvenli olup olmadığını belirlemek için suyun kalitesini sık sık test edin. Filtreleme sistemleri: Tankın giriş ve çıkışındaki filtreleme sistemleri, gereksiz döküntülerin ve kirleticilerin depoya girmesini engelleyecektir. Bu nedenle, bu su kalitesini iyileştirir ve yosun oluşumu olasılığını azaltır. Sıcak hava, depolanan suyu bozabilecek şekilde güneş ışığına maruz kalan tanklarda yosun büyümesini teşvik eder. Bununla mücadele etmek için, düzenli olarak temizlik yapılması gerekmektedir.

Paylaş

İletişim Formu
Aşağıdaki formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Loading...