Ülkemizde pek çok farklı depolama ürünü kullanılmaktadır. Bu ürünlerin bazıları polietilen kullanılarak, bazıları ise paslanmaz çelik kullanılarak üretilmektedir. Bu kapsamda her iki deponun da birbirlerine benzer özellikleri olduğu gibi, her deponun kendine özgü üstünlükleri de bulunmaktadır. Bunlardan ilki sie su deposu fiyatları olabilir. Nitekim polietilen kullanılarak üretilen depolar daha uygun fiyatlıdır. Bu sebeple ülkemizin dört bir yanında gördüğümüz depoların geneli polietilen kullanılarak üretilmiştir.
Paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depoların da avantajları oldukça fazladır. Bunlardan birisi de bu depoların dayanıklılığıdır. Bu depolar, depo modelleri içerisinde en sağlam ve dayanıklı olanlardır. Çünkü ısı dayanımı 80 derece iken, darbelere karşı da oldukça dayanıklıdır. Bununla birlikte çabuk ısınıp, çabuk soğuyabilen bir yapısı vardır. Bu özelliği sayesinde biyokimya endüstrisinde çok fazla kullanılmaktadır. Deponun içerisine kuru buz atılarak daha fazla soğutulur ve emniyetli bir kap içerisinde mikrop ve bakteriler deponun içerisine yerleştirilir. Bu şekilde mikrop ve bakterilerin depolaması yapılmaktadır.
Plastik kullanılarak üretilen depolarında kullanım alanları oldukça fazladır. Nitekim uygun fiyatlı olduğu için insanlar pek çok farklı ihtiyacı için bu depoları kullanıyor. Bu kapsamda evlerde 3 tonluk su deposu modelleri yeterli olabilirken, sanayi ve tarım alanlarında daha büyük depolar kullanılabiliyor. Plastik kullanılarak üretilen depolar, 50 litre ile 25 ton arasında ebat çeşitliliği bulunurken, paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depoların ebat çeşitliliği 500 litre ile 100 ton arasında değişmektedir. Ancak her iki depo modeli de farklı farklı pek çok ihtiyacı karşılamaktadır. Sizlerde ihtiyacınıza uygun bir depoyu seçerek satın alabilirsiniz.
Depoların Bazı Kullanım Alanları
Son zamanlarda çevremize şöyle bir baktığımızda pek çok farklı deponun kullanıldığını görebiliyoruz. Özellikle ülkemizin Güneydoğu bölgesinde evlerin damlarında depoları çok fazla görebiliriz. Çünkü bölgede bir su kıtlığı hakim olduğu için insanlar sahip olduğu suyu korumaya yöneliyor. Bununla birlikte bu depoların içerisinde pek çok farklı içerik depolanabiliyor. Bizlerde sizler için araştırdık ve bu depoların kullanıldığı bazı alanları aşağıda listeledik.
-
Tarım
Tarım alanında su depolaması çok fazla yapılıyor. Çünkü tarım alanlarında en çok kullanılan kaynak sudur. Ekilen ürünlerin sağlıklı bir biçimde büyümesi ve meyve, sebze verebilmesi için su oldukça önemlidir. Bununla birlikte bu alanda tarım ilacı ve gübre depolaması da yapılıyor. Bir tarım alanında olmazsa olmaz bir üründür depolar.
-
Hayvancılık
Hayvancılık, ülkemizde çok sevilen bir meslektir. Ülkemizin bazı kesimlerinde bu iş, otomasyon cihazları ile otomatize edilmiştir. Nitekim hayvanların süt sağım işlemleri otomatize edilmiştir ve sütler genellikle paslanmaz çelik kullanılarak üretilen depolama ürünleri içerisinde depolanır. Bu işlemden sonra pastörize edilen süt, yeniden depoların içerisinde biraz bekletilir ve paketlenir.
-
Fabrikalar
Fabrikalarda çeşitli ürünler üretilmektedir. Bu ürünler gıda veya kimyasal ürünler olabiliyor. Bu ürünlerin üretilebilmesi için bu depolar çok fazla kullanılmaktadır. Özellikle sıvı formdaki ürünlerin üretiminde bu depolar çok fazla kullanılmaktadır. Bununla birlikte üretilen içeriklerin sevkiyatı için de yine bu depolar kullanılıyor.
-
Yağmur suyu hasadı
Yağmur suyu hasadı ülkemizde çok bilinmese de, Avrupa’da çok yapılan bir hasattır. Özellikle tarım alanlarında bu tarz çevre dostu bir hasadın yapılması gerekmektedir. Bu hasat sayesinde bedava suyunuz olur ve depoladığınız suyu temizlik ve bahçe sulama gibi işlerde kullanabilirsiniz. Kurması da oldukça kolaydır. Tek ihtiyacınız olan bir adet depo.
-
Hobi bahçeleri
Ülkemiz insanı, ekip dikmeyi çok sever. Hal böyle olunca İstanbul gibi bir megakentte bile boş olan bahçelere birşeyler ekildiğini görebiliriz. Bu tarz küçük bahçelere hobi bahçeleri diyoruz. Bir bitkinin büyümesine şahit olmak, bir meyve verdiğini görmek, insanı mutlu ediyor. Hal böyle olunca bu hobi bahçeleri için suya ihtiyaç vardır. Bu su yağmur hasadı ile elde ediliyor. Şehirlerde bulunan bodrum kattaki evlerde bile bir hobi bahçesi kurabilirsiniz.
-
Kamp alanları
Son zamanlarda kamp yapanların sayısı oldukça arttı. Hal böyle olunca özel kamp alanlarının sayısı da arttı. Bu tarz alanlarda duş ve tuvalet hizmeti bulunuyor. Bu hizmetlerin işleyebilmesi için suyun olması gerekir. Suyun depolanması için ise bu depolar kullanılıyor.
-
Foseptik
Ülkemizin yerleşim yerlerine uzak alanlarına kanalizasyon hizmeti götürülemediği için bu tarz alanlarda foseptik olarak kullanılan toprak altı depolar bulunuyor. Bu alanlar genellikle köyler oluyor. Foseptik kötü koktuğu için insanlar böyle çözüm bulabiliyor.
-
Yakıt depolaması
Yakıt depolaması da ülkemizde yapılan farklı bir depolama türlerinden bir tanesidir. Genellikle yatlarda veya karavanlarda, köylerde ve bazı tarım alanlarında polyester yatay depo modelleri içerisinde yakıt depolaması yapılıyor. Bu tarz alanlarda yakıtı bulmak zor olduğu için insanlar depolamayı tercih ediyor.
Evlerde Kullanılan Depolar Hangileridir?
Evlerde pek çok farklı depo türü kullanılabiliyor. Bu depolar kullanılarak hobi bahçeciliği ve yağmur hasadı yapılabiliyor. Özellikle ülkemizin Güneydoğu bölgesinde su kıtlığı olduğu için insanlar su depoluyor. Böylece su gittiği an depoladıkları suyu kullanıyorlar. Bazı alanlarda ise hobi bahçeciliği için yağmur suyu hasadı yapılıyor. Bu tarz bir sistemi kurmakta oldukça kolay. Tek ihtiyacınız olan sadece bir depo. Bir depo ile hemen yağmur suyunu hasat etmeye başlayabilirsiniz. Depoladığınız yağmur suyunu hobi bahçeniz için kullanabileceğiniz gibi, balkon, teras, tuvalet veya banyo gibi alanların temizliğini de yapabilirsiniz.